Languages

Džon Аksеlrod

Američki dirigent Džon Akselrod je od 1996. godine predvodio više od 175 orkestara, 35 opera i 60 svetskih premijera, čime je postao jedan od vodećih dirigenata današnjice, tražen od strane orkestara i operskih kuća širom sveta. Nјegov izuzetno raznovrstan repertoar, inovativan program, proniclјive interpretacije i harizmatični stil izvođenja priznati su i od publike i od kritike. Maestro Akselrod je, 2020. godine, za izuzetan doprinos i interpretacije nagrađen Specijalnom nagradom za izvanredna ostvarenja Međunarodnih nagrada za klasičnu muziku.

 

Maestro Akselrod je 2022. godine jednoglasno izabran za glavnog dirigenta Bukureštanskog simfonijskog orkestra, sa jedinstvenim ugovorom na neodređeno vreme.  Za glavnog gostujućeg dirigenta Simfonijskog orkestra grada Kjota postavlјen je 2019. godine. U 2014. godini, maestro Akselrod je bio umetnički i muzički direktor sevilјskog Kralјevskog simfonijskog orkestra (ROSS). Takođe, bio je gostujući dirigent milanskog Simfonijskog orkestra (La Verdi), muzički direktor Džez orkestra Japanskog nacionalnog radija i televizije (NHK Jazz) u Metropoliten teatru, muzički direktor Nacionalnog orkestra Peji de la Loar, muzički direktor i glavni dirigent Lucernskog simfonijskog orkestra i pozorišta, muzički direktor Holivuda u Beču sa orkestrom Bečkim orkestrom radija i televizije (ORF) i kao prvi dirigent Sinfonijete Krakovija.

 

Nјegova dugogodišnja saradnja, gostovanja i snimci sa evropskim orkestrima uklјučuje i berlinski Radijski simfonijski orkestar, Hamburški simfonijski orkestar severnonemačkog radija (Elbfilharmoni), lajpciški Gevandhaus orkestar, Filarmonika dela Skala, torinski Nacionalni simfonijski orkestar italijanskog radija i televizije (RAI), Teatro La Feniče, Venecijanski orkestar, Orkestar iz Pariza, Simfonijski orkestar Danskog radija, Simfonijski orkestar Praškog radija, Orkestar Mocarteum iz Salcburga i Marijinski orkestar u Rusiji. U SAD-u, Akselrod je dirigovao, između ostalih, i Čikaškim simfonijskim orkestrom, Filharmonijom iz Los Anđelesa i Filadelfijskim orkestrom. Maestro Akselrod je nedavno sa velikim uspehom debitovao sa Simfonijskim orkestrom Bavarskog radija i tokijskim Metropoliten orkestrom. Važni redovni festivalski angažmani uklјučuju Enesku, Salcburg, Lucern, Montro Džez i Šlezvig-Holštajn.

 

Klјučni operski angažmani Džona Akselroda obuhvataju Kandid Leonarda Bernštajna u Teatru Šatle, Teatru La Skala i Mađo Muzikale Fiorentino, zatim Evgenije Onjegin u Teatru San Karlo u Napulјu, kao i Uspon i pad grada Mahagonija Kurta Vajla u Rimskoj operi. Na Festival u Lucernu dirigovao je Rigoleto, Nemoralnikov napredak, Don Đovani, Opera za tri groša, Falstaf i Idomeneo. Maestro Akselrod je dirigovao Đanija Skikija na otvaranju Pučinijevog festivala 2020. godine i vratio se 2021. da diriguje novom produkcijom Turandot, u režiji Danijelea Abada.

 

Akselrod je snimao klasični i savremeni repertoar za Soni Klasikal, Vorner Klasiks, Ondine, Univerzal, Naiv i Nimbus, a objavio i je ciklus Bramsovih simfonija sa milanskim Simfonijskim orkestrom Đuzepe Verdi, pod nazivom Volјeni Brams – Telark, u produkciji Gremijem odlikovanog producenta klasične muzike Majkla Fajna.

 

Veoma posvećen radu sa mladim profesionalnim muzičarima, Džon Akselrod je bio glavni dirigent Pacifičkog muzičkog festivala u Saporu, a gostovao je sa Santander orkestrom, Festivalskim orkestrom Šlezvig-Holštajna na Salcburškom festivalu, Orkestrom Italijanska omladina, Akademija dela Skala u Muskatu, Omladinskom filharmonijom Severne Nemačke i Bečkim omladinskim orkestrom. Godine 2020. maestro Akselrod je otpočeo program Onlajn majstorski kurs za dirigente, koji sada pohađa 26 polaznika širom sveta. Godine 2022. maestro Akselrod je vodio majstorski kurs i takmičenje Muzičkog instituta u Bukureštu.

 

Džon Akselrod je diplomirao 1988. godine na Univerzitetu Harvard. Godine 1982. podučavao ga je  lično Leonard Bernštajn. Takođe je učio na Konzervatorijumu u Sankt Peterburgu kod Ilјe Musina 1996. godine, a od 1997. do 2000. godine mentor mu je bio i Kristof Ešenbah, kada je imao i svoj profesionalni debi kao asistent dirigenta u Parsifalu na Bajrojtskom festivalu u Nemačkoj.