Languages

Džon Ekslrod

Izuzetno raznovrsnim repertoarom, inovativnim programima i harizmatičnim izvođačkim stilom, Džon Ekslrod gradi profil jednog od najvećih dirigenata današnjice.
 
Nakon uspešnih angažmana kao muzički direktor i šef-dirigent Simfonijskog orkestra i Pozorišta u Lucernu i muzički direktor Nacionalnog orkestra Regiona Loare, Džon Ekslrod je 2011. godine imenovan za glavnog dirigenta Simfonijskog orkestra Đuzepe Verdi iz Milana (La Verdi) do kraja sezone 2017. godine, a 2014. je postao novi umetnički i muzički direktor Kralјevskog simfonijskog orkestra iz Sevilјe. Ugovor mu je jednoglasno produžen do kraja sezone 2018/19.
 
Od 2001. godine, Ekslrod je dirigovao više od 160 orkestara širom sveta, 30 opera i 50 svetskih premijera. Ostvario je dugoročnu saradnju sa brojnim evropskim orkestrima, kao što su Simfonijski orkestar radiotelevizije iz Berlina, Simfonijski orkestar Severnonemačke radiotelevizije iz Hamburga, Simfonijski orkestar Hesenske radiotelevizije iz Frankfurta, Simfonijski orkestar Italijanske radiotelevizije iz Torina, Orkestar Pozorišta La Feniče iz Venecije, Orkestar Pozorišta San Karlo iz Napulјa, Opera iz Firence i Orkestar Mađo muzikale iz Firence, Orkestar italijanske Švajcarske iz Lugana, Kamerata iz Salcburga, Orkestar Marinski, Simfonijski orkestar Bečkog radija, Filharmonija iz Graca i mnogi drugi. U Japanu, Džon Ekslrod redovno diriguje Simfonijski orkestar iz Kjota i Simfonijski orkestar Japanske radiotelevizije. U SAD-u često nastupa sa Čikaškim simfonijskim orkestrom, Filharmonijom iz Los Anđelesa, Simfonijskim orkestrom iz Filadelfije, Nacionalnim simfonijskim orkestrom i drugim velikim ansamblima.
 
Pored raznolokih programa klasičnog i savremenog repertoara koje izvodi sa Kralјevskim simfonijskim orkestrom iz Sevilјe i orkestrom La Verdi u Milanu, Ekslrod je ove sezone angažovan kao glavni dirigent Pacifičkog muzičkog festivala u Saporou, diriguje Simfonijskim orkestrom Japanske radiotelevizije iz Tokija na turneji po Japanu, prvi put nastupa sa Simfonijskim orkestrom iz Hamburga i nastavlјa saradnju sa orkestrom Varšavska simfonija gostovanjem na Betoven festivalu u Varšavi.
 
Na operskoj sceni, Džon Ekslrod diriguje Bernštajnovu operetu Kandid u Pozorištu Šatle, Milanskoj skali i na festivalu Mađo muzikale u Firenci, Davovu operu Flight za Opersku kuću iz Lajpciga, Tristana i Izoldu za Opersku kuću iz Anžea/Nanta, Evgenija Onjegina u Pozorištu San Karlo u Napulјu, monodramu Iščekivanje, monolog Dama iz Monte Karla i Kleopatrinu smrt za Festival u Spoletu, Uspon i pad grada Mahagonija Kurta Vajla u Rimskoj operi. Na Festivalu u Lucernu u periodu 2004–2009. dirigovao je opere RigoletoŽivot razvratnikaDon Đovani, Opera za tri grošaFalstaf Idomenej.
 
Od predstojećih operskih angažmana izdvajaju se Martinuova Mirandolina u Pozorištu Feniče u Veneciji, svetska premijera opere Fabija Vakija Čarobno ogledalo na festivalu Mađo muzikale u Firenci i Korngoldova Violanta u Operskoj kući iz Firence.
 
Džon Ekslrod je aktivno posvećen radu sa mladim profesionalnim muzičarima, pa je tako išao na turneju sa Orkestrom Santander po Polјskoj, gostovao je sa Festivalskim orkestrom iz Šlezvig-Holštajna na Festivalu u Salcburgu, nastupao sa Italijanskim omladinskim orkestrom u Italiji, Akademijom Milanske skale u Muskatu, Severnonemačkom omladinskom filharmonijom u Nemačkoj i Bečkim omladinskim orkestrom u Austriji.
 
Ekslrod snima klasični i savremeni repertoar za diskografske kuće Sony Classical, Warner Classics, Ondine, Universal, Naïve i Nimbus. Nјegovo poslednje izdanje je ciklus Bramsovih simfonija u kombinaciji sa lidovima Klare Šuman, pod nazivom Volјeni Brams za diskografsku kuću Telarc, sa Simfonijskim orkestrom Đuzepe Verdi iz Milana i sopranom Felisiti Lot, baritonom Volfgangom Holcmairom, sopranima Indrom Tomas i Nikol Kabel.
 
Džon Ekslrod je diplomirao na Univerzitetu Harvard 1988. godine. Godine 1982. učio je kod Leonarda Bernštajna, a usavršavao se i na Sanktpeterburškom konzervatorijumu u klasi Ilјe Musina 1996. godine.