Languages

Џон Екслрод

Изузетно разноврсним репертоаром, иновативним програмима и харизматичним извођачким стилом, Џон Екслрод гради профил једног од највећих диригената данашњице.
 
Након успешних ангажмана као музички директор и шеф-диригент Симфонијског оркестра и Позоришта у Луцерну и музички директор Националног оркестра Региона Лоаре, Џон Екслрод је 2011. године именован за главног диригента Симфонијског оркестра Ђузепе Верди из Милана (Ла Верди) до краја сезоне 2017. године, а 2014. је постао нови уметнички и музички директор Краљевског симфонијског оркестра из Севиље. Уговор му је једногласно продужен до краја сезоне 2018/19.
 
Од 2001. године, Екслрод је дириговао више од 160 оркестара широм света, 30 опера и 50 светских премијера. Остварио је дугорочну сарадњу са бројним европским оркестрима, као што су Симфонијски оркестар радиотелевизије из Берлина, Симфонијски оркестар Севернонемачке радиотелевизије из Хамбурга, Симфонијски оркестар Хесенске радиотелевизије из Франкфурта, Симфонијски оркестар Италијанске радиотелевизије из Торина, Оркестар Позоришта Ла Фениче из Венеције, Оркестар Позоришта Сан Карло из Напуља, Опера из Фиренце и Оркестар Мађо музикале из Фиренце, Оркестар италијанске Швајцарске из Лугана, Камерата из Салцбурга, Оркестар Марински, Симфонијски оркестар Бечког радија, Филхармонија из Граца и многи други. У Јапану, Џон Екслрод редовно диригује Симфонијски оркестар из Кјота и Симфонијски оркестар Јапанске радиотелевизије. У САД-у често наступа са Чикашким симфонијским оркестром, Филхармонијом из Лос Анђелеса, Симфонијским оркестром из Филаделфије, Националним симфонијским оркестром и другим великим ансамблима.
 
Поред разнолоких програма класичног и савременог репертоара које изводи са Краљевским симфонијским оркестром из Севиље и оркестром Ла Верди у Милану, Екслрод је ове сезоне ангажован као главни диригент Пацифичког музичког фестивала у Сапороу, диригује Симфонијским оркестром Јапанске радиотелевизије из Токија на турнеји по Јапану, први пут наступа са Симфонијским оркестром из Хамбурга и наставља сарадњу са оркестром Варшавска симфонија гостовањем на Бетовен фестивалу у Варшави.
 
На оперској сцени, Џон Екслрод диригује Бернштајнову оперету Кандид у Позоришту Шатле, Миланској скали и на фестивалу Мађо музикале у Фиренци, Давову оперу Flight за Оперску кућу из Лајпцига, Тристана и Изолду за Оперску кућу из Анжеа/Нанта, Евгенија Оњегина у Позоришту Сан Карло у Напуљу, монодраму Ишчекивање, монолог Дама из Монте Карла и Клеопатрину смрт за Фестивал у Сполету, Успон и пад града Махагонија Курта Вајла у Римској опери. На Фестивалу у Луцерну у периоду 2004–2009. дириговао је опере РиголетоЖивот развратникаДон Ђовани, Опера за три грошаФалстаф и Идоменеј.
 
Од предстојећих оперских ангажмана издвајају се Мартинуова Мирандолина у Позоришту Фениче у Венецији, светска премијера опере Фабија Вакија Чаробно огледало на фестивалу Мађо музикале у Фиренци и Корнголдова Виоланта у Оперској кући из Фиренце.
 
Џон Екслрод је активно посвећен раду са младим професионалним музичарима, па је тако ишао на турнеју са Оркестром Сантандер по Пољској, гостовао је са Фестивалским оркестром из Шлезвиг-Холштајна на Фестивалу у Салцбургу, наступао са Италијанским омладинским оркестром у Италији, Академијом Миланске скале у Мускату, Севернонемачком омладинском филхармонијом у Немачкој и Бечким омладинским оркестром у Аустрији.
 
Екслрод снима класични и савремени репертоар за дискографске куће Sony Classical, Warner Classics, Ondine, Universal, Naïve и Nimbus. Његово последње издање је циклус Брамсових симфонија у комбинацији са лидовима Кларе Шуман, под називом Вољени Брамс за дискографску кућу Telarc, са Симфонијским оркестром Ђузепе Верди из Милана и сопраном Фелисити Лот, баритоном Волфгангом Холцмаиром, сопранима Индром Томас и Никол Кабел.
 
Џон Екслрод је дипломирао на Универзитету Харвард 1988. године. Године 1982. учио је код Леонарда Бернштајна, а усавршавао се и на Санктпетербуршком конзерваторијуму у класи Иље Мусина 1996. године.