Languages

Džerald Karni

Višestruko nagrađivani dirigent Džerald Karni dobitnik je Džordž Šolti asistentske nagrade za 2023. godinu, a odlikovan je i srebrnom medaljom na Trećem međunarodnom takmičenju u dirigovanju Antal Dorati u Budimpešti. Sarađivao je, između ostalih, sa Orkestrom Italijanske Švajcarske, Simfonijskim orkestrom iz Lucerna, Simfonijskim orkestrom Južnog Jutlanda i Festivalskim i kamernim orkestrom Verbije festivala.

 

Rođen u muzičkoj porodici, Džerald je 2019. godine diplomirao na smeru za violu na Ciriškom univerzitetu umetnosti, pod mentorstvom Lorensa Pauera, a magistrirao je orkestarsko dirigovanje na Konzervatorijumu Italijanske Švajcarske 2023. godine, gde je studirao kod prof. Marka Kišosija. Drugi značajni mentori Džeralda Karnija bili su Alan Gilbert, koji ga je angažovao kao asistenta dirigenta u NDR Elbfilharmoniji i Kraljevskoj filharmoniji iz Stokholma, kao i Danijel Barenbojm u Zapadno-istočnom Divan orkestru.

 

Godine 2022. Džerald je dobio poziv da diriguje na Verbije festivalu, gde je imao je čast da asistira Sajmonu Retlu, Gaboru Takač-Nađu i Đanandrei Nozedi. Ta saradnja se nastavila i u  2023. godini, gde je asistirao Klausu Makeli, Džejmsu Gafiganu i Mihailu Pletnjovu. Najznačajniji trenuci iz sezona 22/23 uključuju nastup sa orkestrom Hamburger Kamerata u Elbfilharmoniji i dirigovanje Malerove Pesme Zemlje u okviru Mocartfesta u Augsburgu i Letnjeg festivala u Traunštajnu u Nemačkoj, radeći sa muzičarima poput Maksimiliana Hornunga i Vilde Frang.

 

Godine 2022. Džerald je pokrenuo projekat nazvan Rame uz rame, u kojem su na otvorenim časovima članovi Tonhale orkestra i Ciriške opere sarađivali sa studentima univerziteta. Cilj projekta bio je jačanje muzičke zajednice u Cirihu i pružanje prilike studentima da rade sa profesionalcima, sa nadom da će tu tradiciju i drugi nastaviti u narednim godinama.

 

Džerald živi i radi u Berlinu.