Languages

Џералд Карни

Вишеструко награђивани диригент Џералд Карни добитник је Џорџ Шолти асистентске награде за 2023. годину, а одликован је и сребрном медаљом на Трећем међународном такмичењу у дириговању Антал Дорати у Будимпешти. Сарађивао је, између осталих, са Оркестром Италијанске Швајцарске, Симфонијским оркестром из Луцерна, Симфонијским оркестром Јужног Јутланда и Фестивалским и камерним оркестром Вербије фестивала.

 

Рођен у музичкој породици, Џералд је 2019. године дипломирао на смеру за виолу на Циришком универзитету уметности, под менторством Лоренса Пауера, а магистрирао је оркестарско дириговање на Конзерваторијуму Италијанске Швајцарске 2023. године, где је студирао код проф. Марка Кишосија. Други значајни ментори Џералда Карнија били су Алан Гилберт, који га је ангажовао као асистента диригента у НДР Елбфилхармонији и Краљевској филхармонији из Стокхолма, као и Данијел Баренбојм у Западно-источном Диван оркестру.

 

Године 2022. Џералд је добио позив да диригује на Вербије фестивалу, где је имао је част да асистира Сајмону Ретлу, Габору Такач-Нађу и Ђанандреи Нозеди. Та сарадња се наставила и у  2023. години, где је асистирао Клаусу Макели, Џејмсу Гафигану и Михаилу Плетњову. Најзначајнији тренуци из сезона 22/23 укључују наступ са оркестром Хамбургер Камерата у Елбфилхармонији и дириговање Малерове Песме Земље у оквиру Моцартфеста у Аугсбургу и Летњег фестивала у Траунштајну у Немачкој, радећи са музичарима попут Максимилиана Хорнунга и Вилде Франг.

 

Године 2022. Џералд је покренуо пројекат назван Раме уз раме, у којем су на отвореним часовима чланови Тонхале оркестра и Циришке опере сарађивали са студентима универзитета. Циљ пројекта био је јачање музичке заједнице у Цириху и пружање прилике студентима да раде са професионалцима, са надом да ће ту традицију и други наставити у наредним годинама.

 

Џералд живи и ради у Берлину.