Languages

Džejn Glover

Džejn Glover, muzički direktor orkestra i hora Muzika baroka iz Čikaga od 2002. godine i umetnički direktor Opere Kralјevske muzičke akademije u Londonu, svoj debitanski nastup imala je na Festivalu Veksford 1975. godine dirigujući prvo moderno izvođenje Kavalijeve opere Eritreja. Godine 1979, pridružila se operskoj kući Glandborn, gde je od 1981. do 1985. godine radila kao muzički direktor Putujuće opere Glandborn; u periodu 1984–1991. godine, Džejn je bila umetnički direktor kamernog orkestra London Mozart Players.

 

Džejn je veoma tražena na međunarodnoj operskoj sceni, pa je imala priliku da nastupa sa brojnim operskim kućama među kojima su i Metropoliten opera, Kralјevska operska kuća Kovent Garden, Engleska nacionalna opera, operska kuća Glandborn, Državna opera iz Berlina, Danska kralјevska opera, Rajnska nacionalna opera iz Strazbura, Nacionalna opera iz Bordoa, Opera Glimerglas, Nјujorška opera, Australijska opera, Opera Sent Luisa i La Feniće iz Venecije. Budući da je prvenstveno poznata kao specijalista za Mocarta, redovno diriguje sve Mocartove opere širom sveta, još od dana kada ih je prvi put izvodila u operskoj kući Glandborn 80-ih godina prošlog veka. (Od značajnijih izvođenja izdvajaju se Čarobna frula u Metropoliten operi, Da Ponteova trilogija u Čikagu u režiji Dajen Paulus; Otmica iz Saraja u Kovent Gardenu, Tako čine sve u Berlinu). Ipak, njen osnovni repertoar obuhvata i dela Monteverdija (sa Dajen Paulus je izvodila njegove tri opere u Čikagu 2000, 2003. i 2006. godine), Hendla (Julije Cezar u Egiptu, Alčina, Agripina, Tamerlan, Acis i Galateja, Ariodanta i Teodora) i Britna, koji su veoma uticali na njen muzički razvoj kada je imala 16 godina i čijoj se muzici neprestano vraća. U Džejninom operskom repertoaru redovno se nalaze i dela Persla, Gluka, Betovena, Rosinija, Donicetija, Hamperdinka (dirigovala je Ivicu i Maricu na Bi-Bi-Sijevom festivalu Proms) i Nasena. Pored toga, Džejn blisko sarađuje i sa plesnom grupom Marka Morisa, za koju je dirigovala velike postavke Persla (Kralј Artur), Hendla (Alegro) i Mocarta.

 

Džejn Glover je nastupala sa svim većim simfonijskim i kamernim orkestrima u Velikoj Britaniji, više puta na Bi-Bi-Sijevom festivalu Proms (izdvaja se Britnov Ratni rekvijem), kao i sa brojnim orkestrima širom Evrope, SAD-a, na Dalekom istoku i Australiji. Posebno je poznata i po svom iskustvu koje ima u horskom repertoaru, s obzirom da je bila muzički direktor horskih društava iz Londona i Hadersfilda.

 

Među brojnim Džejninim snimcima nalazi se i serijal Mocartovih i Hajdnovih simfonija, koje je objavila diskografska kuća ASV, arije sa Felisiti Lot, sve u izvođenju orkestra London Mozart Players, kao i drugi snimci Hajdna, Mocarta, Šuberta, Mendelsona, Britna i Voltona sa Londonskom filharmonijom, Kralјevskom filharmonijom i kamernim horom Bi-Bi-Sijevi pevači; Hajdnove mise za Naxos i Hendlov Mesija za Signum. U njenoj bogatoj karijeri treba pomenuti i muzičke televizijske serije Orkestar i Mocart, kao i radio serije Operska kuća i Muzičke dinastije, sve u produkciji Bi-Bi-Sija.

 

Nјena knjiga Mocartove žene, objavlјena u septembru 2005. godine, dobila je veoma dobre ocene kritičara i bila je nominovana za nagradu Semjuel Džonson i nagradu Vitbred.

 

Od većih angažmana tokom prethodnih i predstojećih sezona izdvajaju se opere Lučije Sila, Okretaj zavrtnja i Jefta (Bordo); Figarova ženidba (Geteborg, Švedska); Glukova Armida i Ifigenija na Aulidi (Džulijard/Metropoliten u okviru programa Lindeman); postavke u Kralјevskoj muzičkoj akademiji među kojima je svetska premijera opere Komilitonen Pitera Maksvela Dejvisa, (u režiji pisca libreta za ovu operu Dejvida Pauntnija), postavke opere Tako čine sve, Kavalijev Jason, Beatriče i Benedikt i Čarobna frula; Otmica Lukrecije, San letnje noći i Krunisanje Popeje (Aspen); Don Đovani (u režiji Džejmsa Robinskona u Sent Luisu) i Čarobna frula (u režiji Ajzaka Mizrahija, takođe u Sent Luisu); Semela (Milvoki); Titovo milosrđe i Čarobna frula (Opera u Čikagu); Stvaranje sveta (Montreal); Britnov Ratni rekvijem (Festival horova u Berkširu); nastupi sa plesnom grupom Marka Morisa u Vašingtonu, Torontu i Madridu i koncerti sa orkestrom i horom Muzika baroka, Nјujorškom filharmonijom, Orkestrom Klivlenda, Filadelfijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom San Franciska, Simfonijskim orkestrom iz Toronta, Simfonijskim orkestrom iz Sinsinatija, Simfonijskim orkestrom iz Sent Luisa, Hjustonskim simfonijskim orkestrom, Orkestrom Sv. Luke u Karnegi Holu i na festivalu Uglavnom Mocart u Nјujorku, sa Nacionalnim orkestrom Akvitanije iz Bordoa, Alster orkestrom, Simfonijskim orkestrom iz Vinipega, orkestrom Filharmonija, Akademijom St. MartinintheFileds, ansamblom London Mozart Players, Simfonijskim orkestrom grada Londona, na festivalu Uglavnom Mocart u Londonu, sa Baroknom filharmonijom i Društvom Hendla i Hajdna.

 

Džejn Glover je studirala na Univerzitetu u Oksfordu, a nakon osnovnih studija doktorirala je na temu venecijanske opere 17. veka. Dobitnica je počasnih diploma nekoliko drugih univerziteta, profesor je na Univerzitetu u Londonu i profesor saradnik na Kralјevskom muzičkom koledžu. Od 1990. do 1995. godine, bila je članica Upravnog odbora Bi-Bi-Sija. Tokom novogodišnjih dodela počasnih titula 2003. godine, dobila je visoki orden Komandanta reda Ujedinjenog Kralјevstva CBE.