Languages

Danijel Smit

Danijel Smit, australijski dirigent sa sedištem u Evropi, veoma brzo je stekao međunarodni ugled nakon osvajanja prve nagrade, Zlatne dirigentske palice i nagrade Izbor orkestra na UNESCO-vom međunarodnom dirigentskom takmičenju (u znak sećanja na Gregora Fitelberga), kao i Drugu nagradu na prestižnom međunarodnom takmičenju u dirigovanju Ser Džordž Šolti. Njegov sledeći uspeh bila je Prva nagrada na međunarodnom takmičenju za dirigovanje operom Mančineli, kao i nagrada Izbor orkestra na međunarodnom takmičenju za dirigovanje Lutosłavski. Potom je postao glavni gostujući dirigent Teatra Karlo Feliče u Italiji (2017-2020).

 

Nakon njegovog izuzetno uspešnog debija kao prvog Australijanca koji je dirigovao orkestrom Teatra Marijinski, dirigovao je i Češkom filharmonijom, Londonskom filharmonijom, španskim Gradskim orkestrom iz Valensije u Palati umetnosti Kraljice Sofije, zatim italijanskim nacionalnim simfonijskim orkestrom RAI, Mađo muzikale iz Firence, operom iz Rima, Teatrom San Karlo, Australijskom operom, Norveškom nacionalnom operom, Varšavskom nacionalnom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Frankfurtskog radija, Novom japanskom filharmonijom, Nacionalnom simfonijom Irske RTE, Simfonijom iz Indijanapolisa, Danskim nacionalnim simfonijskim orkestrom, Kraljevskim simfonijskim orkestrom iz Sevilje i Grčkom nacionalnom operom, između ostalih.

 

Smit je takođe dirigovao na festivalima uključujući Svetski Ekspo, Zvezde belih noći, zatim festival Mocarteum, Letnji festival Jarvi, Letnji festival u Sijeni, muzički festival u Aspenu, Festival olimpijske umetnosti u Sidneju, festival MiTo u Torinu i Proms u Krakovu.

 

Predstojeće predstave uključuju novu produkciju Don Đovanija u režiji Džona Fuldžejmsa sa Grčkom nacionalnom operom, simfonijsku turneju sa Vilijamom Bartonom, virtuozom na aboridžinskom duvačkom instrumentu didžeridu i Filharmonijom Arturo Toskanini iz Parme, kao i debi nastupe sa Simfonijskim orkestrom iz Bilkenta, Beogradskom filharmonijom i Operskim festivalom iz Veksforda.

 

Danijelovi debi nastupi na Rosinijevom operskom festivalu u Pezaru, u Marijinski teatru i Sidnejskoj operi sa Rosinijevim Putovanjem u Rems (u režiji Damijana Mikjeleta) potvrdili su njegov uspeh kao operskog dirigenta. Poslednjih sezona radio je na operskom repertoaru, uključujući opere Travijata i Toska (zajedno sa režiserom Frankom Zefirelijem); zatim Seviljski berberin, Kavalerija rustikana, Figarova ženidba, Don Đovani, Tako čine sve, Don Paskvale, Ljubavni napitak, Kći zapada, Holanđanin lutalica, Đani Skiki, Lastavica, Kavaljer s ružom, Sestra Anđelika, Turandot, Putovanje u Rems, Vocek i Amerikanac u Parizu.

 

Nedavno je pokrenuo svoju novu dobrotvornu fondaciju: Fondacija Danijel Smit Muzika na poklon, gde lično kupuje i donira stotine ulaznica onima koji nisu u mogućnosti da prisustvuju zbog finansijskih ograničenja, terminalne bolesti ili invalidnosti.

 

Danijel je studirao dirigovanje kod Jorme Panule, Neemea Jarvija, Đanluiđija Đelmetija, Hjua Volfa, Petera Gilkea, Imra Palaoa i Harija Spensa Lita. Magistrirao je na Sidnejskom konzervatorijumu za muziku i stipendista je Triniti koledža u Londonu, Američke akademije za dirigovanje u Aspenu i Univerziteta Mocarteum iz Salcburga.