Languages

Данијел Смит

Данијел Смит, аустралијски диригент са седиштем у Европи, веома брзо је стекао међународни углед након освајања прве награде, Златне диригентске палице и награде Избор оркестра на Mеђународном диригентском такмичењу УНЕСKО (у знак сећања на Грегора Фителберга), као и Другу награду на престижном међународном такмичењу у дириговању Сер Џорџ Шолти. Његов следећи успех била је Прва награда на међународном такмичењу за дириговање опером Манчинели, као и награда Избор оркестра на међународном такмичењу за дириговање Лутославски. Потом је постао главни гостујући диригент Театра Карло Феличе у Италији (2017-2020).

 

Након његовог изузетно успешног дебија као првог Аустралијанца који је дириговао оркестром Театра Маријински, дириговао је и Чешком филхармонијом, Лондонском филхармонијом, шпанским Градским оркестром из Валенсије у Палати уметности Краљице Софије, затим италијанским националним симфонијским оркестром РАИ, Мађо музикале из Фиренце, опером из Рима, Театром Сан Карло, Аустралијском опером, Норвешком националном опером, Варшавском националном филхармонијом, Симфонијским оркестром Франкфуртског радија, Новом јапанском филхармонијом, Националном симфонијом Ирске РТЕ, Симфонијом из Индијанаполиса, Данским националним симфонијским оркестром, Краљевским симфонијским оркестром из Севиље и Грчком националном опером, између осталих.

 

Смит је такође дириговао на фестивалима укључујући Светски Експо, Звезде белих ноћи, затим фестивал Моцартеум, Летњи фестивал Јарви, Летњи фестивал у Сијени, музички фестивал у Аспену, Фестивал олимпијске уметности у Сиднеју, фестивал МиТо у Торину и Промс у Кракову.

 

Предстојеће представе укључују нову продукцију Дон Ђованија у режији Џона Фулџејмса са Грчком националном опером, симфонијску турнеју са Вилијамом Бартоном, виртуозом на абориџинском дувачком инструменту диџериду и Филхармонијом Артуро Тосканини из Парме, као и деби наступе са Симфонијским оркестром из Билкента, Београдском филхармонијом и Оперским фестивалом из Вексфорда.

 

Данијелови деби наступи на Росинијевом оперском фестивалу у Пезару, у Маријински театру и Сиднејској опери са Росинијевим Путовањем у Ремс (у режији Дамијана Микјелета) потврдили су његов успех као оперског диригента. Последњих сезона радио је на оперском репертоару, укључујући опере Травијата и Тоска (заједно са режисером Франком Зефирелијем); затим Севиљски берберин, Кавалерија рустикана, Фигарова женидба, Дон Ђовани, Тако чине све, Дон Пасквале, Љубавни напитак, Кћи запада, Холанђанин луталица, Ђани Скики, Ластавица, Каваљер с ружом, Сестра Анђелика, Турандот, Путовање у Ремс, Воцек и Американац у Паризу.

 

Недавно је покренуо своју нову добротворну фондацију: Фондација Данијел Смит Музика на поклон, где лично купује и донира стотине улазница онима који нису у могућности да присуствују због финансијских ограничења, терминалне болести или инвалидности.

 

Данијел је студирао дириговање код Јорме Пануле, Неемеа Јарвија, Ђанлуиђија Ђелметија, Хјуа Волфа, Петера Гилкеа, Имра Палаоа и Харија Спенса Лита. Магистрирао је на Сиднејском конзерваторијуму за музику и стипендиста је Тринити колеџа у Лондону, Америчке академије за дириговање у Аспену и Универзитета Моцартеум из Салцбурга.