Languages

Antonio Mendez

Španski dirigent Antonio Mendez veoma se brzo afirmisao kao jedan od najuzbudljivijih i najtraženijih dirigenata, stvorivši jake veze sa najvažnijim evropskim orkestrima.

 

Tokom poslednjih nekoliko godina, Antonio Mendez postigao je veliki uspeh sa orkestrima kao što su Orkestar Tonhale iz Ciriha, Simfonijskim orkestrom Bavarskog radija, Kamernim orkestrom Maler, Filharmonijom iz Roterdama, Danskim nacionalnim simfonijskim orkestrom, filharmonijom Radio Frankfurta i Filharmonijskim orkestrom iz Luksemburga.

 

Antonio Mendez započinje treću sezonu kao glavni dirigent simfonijskog orkestra iz Tenerifa 2020/21. Drugi važni angažmani uključuju debi sa Simfonijskim orkestrom KBS i nastupe sa Kamernim oirkestrom iz Potsdama, Simfonijskim orkestrom iz Kasela, Kamernim orkestrom iz Pariza i Simfonijskim orkestrom RTVE.

 

Iz novijih sezona izdvajamo uspešne debi nastupe sa Bečkom filharmonijom, Orkestrom Tonkinstler, Koncerthaus orkestrom iz Berlina, Državnom kapelom iz Drezdena, Orkestrom Gircenih iz Kelna, Filharmonijom BBC-ja, Filharmonijskim orkestrom iz Helsinkija, Kamernim orkestrom iz Lozane, Ruskim nacionalnim orkestrom, Filharmonijom iz Ouklenda i Novom japanskom filharmonijom. Takođe, radeći u operi, Antonio Mendez je poslednjih sezona dirigovao opere Arijadna na Naksosu na muzičkom festivalu na Kanarskim ostrvima, Lučija od Lamermura u operi na Palma de Majorci i Ljubavni napitak u operi na Tenerifama.

 

Za nedavno snimanje sa Simfonijskim orkestrom Radio Štutgarta za produkciju ploča SWR Music (za Berlin Classics) dobio je nagradu Echo Klassik. Takođe je snimao sa Škotskim kamernim orkestrom za Linn Records.

 

Antonio Mendez privukao je međunarodnu pažnju kao dobitnik nagrada na prestižnom takmičenju Malko 2012. u Kopenhagenu, a kasnije i nagrade u finalu festivala Nestle i Salzburg za mlade dirigente 2013. godine.

 

Rođen 1984. godine u Palma de Majorci, Antonio Mendez započeo je muzičke studije na Konzervatorijumu u Majorci, odsek za klavir i violinu. Studirao je kompoziciju i dirigovanje na Visokom kraljevskom konzervatorijumu u Madridu. Od 2007. godine živi u Nemačkoj gde je usavršavao dirigovanje na Univerzitetu u Berlinu kod profesora Luca Kelera, zatim kao član Dirigentenforuma (Dirigentski forum Nemačkog muzičkog saveta) i na Visokoj muzičkoj školi Franc List u Vajmaru sa profesorom Nikolasom Paskeom.