Languages

Антонио Мендез

Шпански диригент Антонио Мендез веома се брзо афирмисао као један од најузбудљивијих и најтраженијих диригената, створивши јаке везе са најважнијим европским оркестрима.

 

Током последњих неколико година, Антонио Мендез постигао је велики успех са оркестрима као што су Оркестар Тонхале из Цириха, Симфонијским оркестром Баварског радија, Камерним оркестром Малер, Филхармонијом из Ротердама, Данским националним симфонијским оркестром, филхармонијом Радио Франкфурта и Филхармонијским оркестром из Луксембурга.

 

Антонио Мендез започиње трећу сезону као главни диригент симфонијског оркестра из Тенерифа 2020/21. Други важни ангажмани укључују деби са Симфонијским оркестром КБС и наступе са Камерним оиркестром из Потсдама, Симфонијским оркестром из Касела, Камерним оркестром из Париза и Симфонијским оркестром РТВЕ.

 

Из новијих сезона издвајамо успешне деби наступе са Бечком филхармонијом, Оркестром Тонкинстлер, Концертхаус оркестром из Берлина, Државном капелом из Дрездена, Оркестром Гирцених из Келна, Филхармонијом Би-Би-Си-ја, Филхармонијским оркестром из Хелсинкија, Камерним оркестром из Лозане, Руским националним оркестром, Филхармонијом из Оукленда и Новом јапанском филхармонијом. Такође, радећи у опери, Антонио Мендез је последњих сезона дириговао опере Аријадна на Наксосу на музичком фестивалу на Канарским острвима, Лучија од Ламермура у опери на Палма де Мајорци и Љубавни напитак у опери на Тенерифама.

 

За недавно снимање са Симфонијским оркестром Радио Штутгарта за продукцију плоча SWR Music (за Berlin Classics) добио је награду Echo Klassik. Такође је снимао са Шкотским камерним оркестром за Linn Records.

 

Антонио Мендез привукао је међународну пажњу као добитник награда на престижном такмичењу Малко 2012. у Копенхагену, а касније и награде у финалу фестивала Нестле и Салзбург за младе диригенте 2013. године.

 

Рођен 1984. године у Палма де Мајорци, Антонио Мендез започео је музичке студије на Конзерваторијуму у Мајорци, одсек за клавир и виолину. Студирао је композицију и дириговање на Високом краљевском конзерваторијуму у Мадриду. Од 2007. године живи у Немачкој где је усавршавао дириговање на Универзитету у Берлину код професора Луца Келера, затим као члан Диригентенфорума (Диригентски форум Немачког музичког савета) и на Високој музичкој школи Франц Лист у Вајмару са професором Николасом Паскеом.