Languages

Aleksandar Sedlar

Aleksandar Sedlar (Beograd, 1982), kompozitor, dirigent, multiinstrumentalista i producent, javnosti je poznat kao jedan od najautentičnijih i najsvestranijih muzičara svoje generacije. Kompoziciju je diplomirao kao student generacije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Vlastimira Trajkovića. Master studije je završio na USC Thornton u Los Anđelesu pod mentorstvom prof. Donalda Kroketa, a trenutno je na doktorskim studijama na FMU u Beogradu pod mentorstvom prof. Zorana Erića. Na istom fakultetu je diplomirao i dirigovanje u klasi prof. Bojana Suđića.

 

Nјegov kompozitorski opus obuhvata širok žanrovski dijapazon: od solističke i kamerne, preko orkestarske do vokalno-instrumentalne muzike, od čega je najveći broj pisan po porudžbini. Autor je i muzike za pozorište, film, radio i televiziju.

 

Nјegova kamerna i simfonijska dela izvođena su širom Evrope, u Americi, Australiji, Rusiji, Kini i Japanu, uvek uz izuzetne reakcije i publike i kritike. Kao kompozitor, dirigent i aranžer sarađivao je sa mnogim renomiranim muzičarima među kojima su violinista Nemanja Radulović, violončelistkinja Maja Bogdanović, sopran Patricija Petibon, kao i sa orkestrima poput Berlinskih simfoničara, Francuskim nacionalnim orkestrom iz Lila, i izdavačkim kućama Deutsche Grammophon, Decca Records i Warner Music Group. Angažovan je i kao gostujući dirigent u Pozorištu na Terazijama, gde takođe potpisuje i orkestraciju mjuzikla poput Mr. Dolar (2017), Sa druge strane jastuka (2020) i Flashdance (2021).

 

Aleksandar Sedlar je vanredni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu.

 

Pored klasične muzike, Sedlar je kao studijski muzičar sarađivao sa najvećim imenima regionalne pop scene (Kornelije Kovač, Goran Bregović, Sanja Ilić, Zdravko Čolič i mnogi drugi), na preko pedeset ploča različitih žanrova svirajući gitaru, bas gitaru, klavir i bubanj.

 

Idejni je tvorac i frontmen grupe Sale i Sedlari sa kojom je 2021. godine objavio prvi studijski album za PGP RTS. Album je žanrovski raznolik i obuhvata rok, fank, džez i bluz.