Languages

Александар Седлар

Александар Седлар (Београд, 1982), композитор, диригент, мултиинструменталиста и продуцент, јавности је познат као један од најаутентичнијих и најсвестранијих музичара своје генерације. Композицију је дипломирао као студент генерације на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Властимира Трајковића. Мастер студије је завршио на USC Thornton у Лос Анђелесу под менторством проф. Доналда Крокета, а тренутно је на докторским студијама на ФМУ у Београду под менторством проф. Зорана Ерића. На истом факултету је дипломирао и дириговање у класи проф. Бојана Суђића.

 

Његов композиторски опус обухвата широк жанровски дијапазон: од солистичке и камерне, преко оркестарске до вокално-инструменталне музике, од чега је највећи број писан по поруџбини. Аутор је и музике за позориште, филм, радио и телевизију.

 

Његова камерна и симфонијска дела извођена су широм Европе, у Америци, Аустралији, Русији, Кини и Јапану, увек уз изузетне реакције и публике и критике. Као композитор, диригент и аранжер сарађивао је са многим реномираним музичарима међу којима су виолиниста Немања Радуловић, виолончелисткиња Маја Богдановић, сопран Патрициjа Петибон, као и са оркестрима попут Берлинских симфоничара, Француским националним оркестром из Лила, и издавачким кућама Deutsche Grammophon, Decca Records и Warner Music Group. Ангажован је и као гостујући диригент у Позоришту на Теразијама, где такође потписује и оркестрацију мјузикла попут Мр. Долар (2017), Са друге стране јастука (2020) и Flashdance (2021).

 

Александар Седлар је ванредни професор на Факултету уметности у Нишу.

 

Поред класичне музике, Седлар је као студијски музичар сарађивао са највећим именима регионалне поп сцене (Корнелије Ковач, Горан Бреговић, Сања Илић, Здравко Чолич и многи други), на преко педесет плоча различитих жанрова свирајући гитару, бас гитару, клавир и бубањ.

 

Идејни је творац и фронтмен групе Сале и Седлари са којом је 2021. године објавио први студијски албум за ПГП РТС. Албум је жанровски разнолик и обухвата рок, фанк, џез и блуз.