Languages

Alan Bjelinski 

Alan Bjelinski (Zagreb, 1964), sin Bruna Bjelinskog, nastupio je kao pijanista uz Zagrebačku filharmoniju kada je imao devet godina. Diplomirao je dirigovanje u klasi Igora Gjadrova, a magistrirao u klasi Pavla Dešpalјa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Kao stipendista fonda za usavršavanje mladih dirigenata Lovro Matačić, školovao se u Salcburgu na Univerzitetu Mocarteum u klasi Mihaela Gilena.

 

Još kao dečak održavao je pijanističke nastupe sa Zagrebačkom filharmonijom, s kojom je saradnju nastavio do danas, dirigujući njihovim najraznovrsnijim programima. Uz Zagrebačku, nastupao je i s Beogradskom i Slovenačkom filharmonijom, simfonijskim orkestrom i horom Hrvatske radiotelevizije, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Splitskom operom i Riječkom operom, simfonijskim orkestrom BYU (Juta, SAD), Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije, Simfonijskim duvačkim orkestrom OSRH, Udinskim filharmonijskim orkestrom (Italija) i dr. Bjelinski je bio stalni dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a od 1991. do 1994. godine. Sarađivao je i dirigovao horom Ivan Goran Kovačić, Novosadskim kamernim horom i Akademskim horom Mostar. Takođe, redovno dirgiuje izvođenja dela svog oca Bruna Bjelinskog, jednoga od najplodnijih hrvatskih kompozitora.

 

Deluje kao kompozitor kamerne muzike, muzike za film, pozorište, video i televiziju. Pisao je muziku za brojne predstave u različitim hrvatskim pozorištima. Bio je i jedan od kompozitora za film Transatlantik Mladena Jurana, koji je osvojio četiri zlatne arene i bio hrvatski kandidat za Oskara. Dobitnik je Nagrade hrvatskog glumišta za dirigovanje u predstavi Mačak u čizmama Bruna Bjelinskog 2003. godine, kao i Zlatne arene 2010. za muziku u filmu Neka ostane među nama Rajka Grlića.

 

Uz strane izvođače, sarađivao je i s gotovo svim velikim imenima hrvatske estradne scene, kao što su Tereza Kesovija, Radojka Šverko, Josipa Lisac, Gabi Novak, Arsen Dedić, Oliver Dragojević, koga je pratio na koncertima u Rojal Albert Holu u Londonu, Operi u Sidneju, Karnegi Holu u Nјujorku i dr.

 

Godine 1990. osnovao je gudački kamerni orkestar Windstrings s kojim je u deset godina delovanja ostvario više od 400 koncerata u zemlјi i inostranstvu.

 

Sa Beogradskom filharmonijom je nastupao na novogodišnjim koncertima u sezoni 2012/13. i 2013/14, u Beogradu i u Novom Sadu.