Languages

Алан Бјелински 

Алан Бјелински (Загреб, 1964), син Бруна Бјелинског, наступио је као пијанистa уз Загребачку филхармонију када је имао девет година. Дипломирао је дириговање у класи Игора Гјадрова, а магистрирао у класи Павла Дешпаља на Музичкој академији у Загребу. Као стипендиста фонда за усавршавање младих диригената Ловро Матачић, школовао се у Салцбургу на Универзитету Моцартеум у класи Михаела Гилена.

 

Још као дечак одржавао је пијанистичке наступе са Загребачком филхармонијом, с којом је сарадњу наставио до данас, диригујући њиховим најразноврснијим програмима. Уз Загребачку, наступао је и с Београдском и Словеначком филхармонијом, симфонијским оркестром и хором Хрватске радиотелевизије, Дубровачким симфонијским оркестром, Сплитском опером и Ријечком опером, симфонијским оркестром BYU (Јута, САД), Симфонијским оркестром РТВ Словеније, Симфонијским дувачким оркестром ОСРХ, Удинским филхармонијским оркестром (Италија) и др. Бјелински је био стални диригент Симфонијског оркестра ХРТ-а од 1991. до 1994. године. Сарађивао је и дириговао хором Иван Горан Ковачић, Новосадским камерним хором и Академским хором Мостар. Такође, редовно диргиује извођења дела свог оца Бруна Бјелинског, једнога од најплоднијих хрватских композитора.

 

Делује као композитор камерне музике, музике за филм, позориште, видео и телевизију. Писао је музику за бројне представе у различитим хрватским позориштима. Био је и један од композитора за филм Трансатлантик Младена Јурана, који је освојио четири златне арене и био хрватски кандидат за Оскара. Добитник је Награде хрватског глумишта за дириговање у представи Мачак у чизмама Бруна Бјелинског 2003. године, као и Златне арене 2010. за музику у филму Нека остане међу нама Рајка Грлића.

 

Уз стране извођаче, сарађивао је и с готово свим великим именима хрватске естрадне сцене, као што су Тереза Кесовија, Радојка Шверко, Јосипа Лисац, Габи Новак, Арсен Дедић, Оливер Драгојевић, кога је пратио на концертима у Ројал Алберт Холу у Лондону, Опери у Сиднеју, Карнеги Холу у Њујорку и др.

 

Године 1990. основао је гудачки камерни оркестар Windstrings с којим је у десет година деловања остварио више од 400 концерата у земљи и иностранству.

 

Са Београдском филхармонијом је наступао на новогодишњим концертима у сезони 2012/13. и 2013/14, у Београду и у Новом Саду.