Languages

Adrijan Prabava

„Adrijan Prabava je kreativni dirigent, čiji pristup kompozitorovoj partituri omogućava svakom instrumentu da se čuje i svakom muzičaru da pokaže svoj kvalitet.“ (Muzički časopis GB Opera)
 
Adrijanovi najvažniji angažmani u sezoni 2015/16. bili su prvi nastupi sa Simfonijskim orkestrom iz Alborga, Bremenskom filharmonijom, Islandskim simfonijskim orkestrom, Državnim simfonijskim orkestrom iz Izmira, Državnim simfonijskim orkestrom iz Jaroslavlјa, Londonskom filharmonijom, Luksemburškom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom iz Kvebeka, Tajvanskim nacionalnim simfonijskim orkestrom i Erfurtskom filharmonijom. Nastavio je saradnju sa Simfonijskim orkestrom iz Antalije, Marselјskom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom Kaza da Muzika iz Porta.
 
Pored toga, Adrijan Prabava će biti uklјučen u dve velike operske postavke: Dvoržakova Rusalka u Koncert teatru u Bernu i obnovlјena postavka Vagnerovog Loengrina u Slovačkom nacionalnom pozorištu u Bratislavi.
 
Tokom poslednjih nekoliko sezona, Adrijan Prabava je ostvario prve nastupe sa Državnim orkestrom iz Atine, Brandenburškom državnom operom iz Frankfurta na Odri, Filharmonijom Nemačke radiotelevizije iz Sarbrikena/Kajzerslauterna, Nemačkom državnom filharmonijom iz Rajnland-Falca, Festivalskim gudačkim orkestrom iz Lucerna, Helderlandskim simfonijskim orkestrom, Kralјevskim Koncerthebau orkestrom iz Amsterdama, Johanesburškom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom iz Kristijansanda, Meklenburškom državnom kapelom iz Šverina, Filharmonijom Severnonemačke radiotelevizije iz Hanovera, Holandskom filharmonijom, Pariskim orkestrom, Francuskim nacionalnim orkestrom, Nacionalnim orkestrom Kapitola iz Tuluza, Marselјskom filharmonijom, Strazburškom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Kneževine Asturije, Filharmonijom iz Osla, Predsedničkim simfonijskim orkestrom iz Turske, Rajnskom filharmonijom iz Koblenca, Kralјevskim škotskim nacionalnim orkestrom, Simfonijskim orkestrom radiotelevizije iz Berlina, Simfonijskim orkestrom iz Bazela, Simfonijskim orkestrom iz Stavangera, Jugozapadnonemačkom filharmonijom iz Konstanca, Tirolskim simfonijskim orkestrom iz Insbruka, Simfonijskim orkestrom iz Trondhajma i Virtemberškom filharmonijom iz Rojtlingena.
 
Adrijan Prabava je rođen u Indoneziji. Violinu je studirao na Muzičkoj akademiji u Detmoldu, a dirigovanje na Fakultetu za muziku, pozorište i medije u Hanoveru, u klasi Eiđija Ouea. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod Jorme Panule, koji je postao njegov mentor uz Kurta Mazura i Bernarda Hajtinka. U periodu 2006–2008, Adrijan Prabava je radio i kao rezidencijalni dirigent i muzički direktor – saradnik u Pozorištu i Filharmoniji iz Tiringije u Nemačkoj, gde je dobio pohvale kritičara za postavku Šostakovičeve operete Moskva Čerjomuški. Nastupao je i u Komičnoj operi u Berlinu (Slepi miš, Uspon i pad grada Mahagonija), Pozorištu u Bonu (Ivica i Marica) i Pozorištu u Magdeburgu (Okretaj zavrtnja).
 
Adrijan Prabava se afirmisao na međunarodnoj sceni 2005. godine nakon velikog uspeha na 49. međunarodnom takmičenju mladih dirigenata u Bezansonu. Kasnije je radio kao pomoćnik dirigenta Kurta Mazura u Francuskom nacionalnom orkestru u Parizu od 2006. do 2008. godine, a zatim je postao prvi korisnik Fonda za mlade talente Bernard Hajtink 2007. godine. To mu je omogućilo da blisko sarađuje sa Bernardom Hajtinkom na mestu asistenta dirigenta u Kralјevskom Koncerthebau orkestru u Amsterdamu do 2010. godine.