Languages

Адријан Прабава

„Адријан Прабава је креативни диригент, чији приступ композиторовој партитури омогућава сваком инструменту да се чује и сваком музичару да покаже свој квалитет.“ (Музички часопис GB Opera)
 
Адријанови најважнији ангажмани у сезони 2015/16. били су први наступи са Симфонијским оркестром из Алборга, Бременском филхармонијом, Исландским симфонијским оркестром, Државним симфонијским оркестром из Измира, Државним симфонијским оркестром из Јарославља, Лондонском филхармонијом, Луксембуршком филхармонијом, Симфонијским оркестром из Квебека, Тајванским националним симфонијским оркестром и Ерфуртском филхармонијом. Наставио је сарадњу са Симфонијским оркестром из Анталије, Марсељском филхармонијом и Симфонијским оркестром Каза да Музика из Порта.
 
Поред тога, Адријан Прабава ће бити укључен у две велике оперске поставке: Дворжакова Русалка у Концерт театру у Берну и обновљена поставка Вагнеровог Лоенгрина у Словачком националном позоришту у Братислави.
 
Током последњих неколико сезона, Адријан Прабава је остварио прве наступе са Државним оркестром из Атине, Бранденбуршком државном опером из Франкфурта на Одри, Филхармонијом Немачке радиотелевизије из Сарбрикена/Кајзерслаутерна, Немачком државном филхармонијом из Рајнланд-Фалца, Фестивалским гудачким оркестром из Луцерна, Хелдерландским симфонијским оркестром, Краљевским Концертхебау оркестром из Амстердама, Јоханесбуршком филхармонијом, Симфонијским оркестром из Кристијансанда, Мекленбуршком државном капелом из Шверина, Филхармонијом Севернонемачке радиотелевизије из Хановера, Холандском филхармонијом, Париским оркестром, Француским националним оркестром, Националним оркестром Капитола из Тулуза, Марсељском филхармонијом, Стразбуршком филхармонијом, Симфонијским оркестром Кнежевине Астурије, Филхармонијом из Осла, Председничким симфонијским оркестром из Турске, Рајнском филхармонијом из Кобленца, Краљевским шкотским националним оркестром, Симфонијским оркестром радиотелевизије из Берлина, Симфонијским оркестром из Базела, Симфонијским оркестром из Ставангера, Југозападнонемачком филхармонијом из Констанца, Тиролским симфонијским оркестром из Инсбрука, Симфонијским оркестром из Трондхајма и Виртембершком филхармонијом из Ројтлингена.
 
Адријан Прабава је рођен у Индонезији. Виолину је студирао на Музичкој академији у Детмолду, а дириговање на Факултету за музику, позориште и медије у Хановеру, у класи Еиђија Оуеа. Усавршавао се на мајсторским курсевима код Јорме Пануле, који је постао његов ментор уз Курта Мазура и Бернарда Хајтинка. У периоду 2006–2008, Адријан Прабава је радио и као резиденцијални диригент и музички директор – сарадник у Позоришту и Филхармонији из Тирингије у Немачкој, где је добио похвале критичара за поставку Шостаковичеве оперете Москва Черјомушки. Наступао је и у Комичној опери у Берлину (Слепи миш, Успон и пад града Махагонија), Позоришту у Бону (Ивица и Марица) и Позоришту у Магдебургу (Окретај завртња).
 
Адријан Прабава се афирмисао на међународној сцени 2005. године након великог успеха на 49. међународном такмичењу младих диригената у Безансону. Касније је радио као помоћник диригента Курта Мазура у Француском националном оркестру у Паризу од 2006. до 2008. године, а затим је постао први корисник Фонда за младе таленте Бернард Хајтинк 2007. године. То му је омогућило да блиско сарађује са Бернардом Хајтинком на месту асистента диригента у Краљевском Концертхебау оркестру у Амстердаму до 2010. године.