15/06/19

Svečano zatvaranje sezone Beogradske filharmonije, zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, nagrađeno je desetominutnim ovacijama. Filharmoničari, pojačani Horom Obilić AKUD Branko Krsmanović, zajedno sa dva vrhunska vokala, Lavinijom Dejms i Tanjom Baumgartner, priredili su nezaboravno izvođenje Malerovog remek dela – Simfonije br. 2.

Kroz delo koji nosi naziv „Uskrsnuće“, Maler je želeo da objedini život i smrt, opisujući poslednji trenutak lјudskog života snagom muzike. U njegovom viđenju nema strašnog suda, grešnika ili pravednika, kazne ili nagrade, već samo osećaj sveobuhvatne lјubavi koji nas ispunjava i osvetlјava naše postojanje. Upravo se to dogodilo u petak uveče u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, tesnoj ne samo za 180 muzičara koji su izvodili ovu kompoziciju već i za publiku koja je došla da isprati kraj filharmonijske sezone.

Slušaoci su imali jedinstvenu prilku da čuju jednog od najboljeg mecosoprana sveta, Tanju Baumgartner kao i soprana Laviniju Dejms. A muzika nije dolazila samo iz sale, već je orkestarska sekcija bila smeštena izvan nje (uz asistenciju dirigenta Aleksandra Kojića) i tako dočarala lepotu i uzvišenost Malerovog kolosalnog dela.  

Hvala što ste bili uz nas cele sezone. Imali smo mnogo odličnih koncerata, hvala na aplauzima i na vašoj odanosti. Jedno veliko bravo za Filharmoniju, za sve kolege muzičare! Vi ste jako vredni, radili ste puno i bili ste odlični. Srećan sam što sam vaš šef dirigent. Hvala vam od srca i vidimo se na koncertu na otvorenom!“, rekao je Gabrijel Felc na kraju koncerta i poklonio publici nekoliko CD izdanja.