15/06/19

Свечано затварање сезоне Београдске филхармоније, заједно са шефом-диригентом Габријелом Фелцом, награђено је десетоминутним овацијама. Филхармоничари, појачани Хором Обилић АКУД Бранко Крсмановић, заједно са два врхунска вокала, Лавинијом Дејмс и Тањом Баумгартнер, приредили су незаборавно извођење Малеровог ремек дела – Симфоније бр. 2.

Кроз дело који носи назив „Ускрснуће“, Малер је желео да обједини живот и смрт, описујући последњи тренутак лјудског живота снагом музике. У његовом виђењу нема страшног суда, грешника или праведника, казне или награде, већ само осећај свеобухватне лјубави који нас испуњава и осветлјава наше постојање. Управо се то догодило у петак увече у Великој сали Коларчеве задужбине, тесној не само за 180 музичара који су изводили ову композицију већ и за публику која је дошла да испрати крај филхармонијске сезоне.

Слушаоци су имали јединствену прилку да чују једног од најбољег мецосопрана света, Тању Баумгартнер као и сопрана Лавинију Дејмс. А музика није долазила само из сале, већ је оркестарска секција била смештена изван ње (уз асистенцију диригента Александра Којића) и тако дочарала лепоту и узвишеност Малеровог колосалног дела.

„Хвала што сте били уз нас целе сезоне. Имали смо много одличних концерата, хвала на аплаузима и на вашој оданости. Једно велико браво за Филхармонију, за све колеге музичаре! Ви сте јако вредни, радили сте пуно и били сте одлични. Срећан сам што сам ваш шеф диригент. Хвала вам од срца и видимо се на концерту на отвореном!“, рекао је Габријел Фелц на крају концерта и поклонио публици неколико ЦД издања.