Zoran Eric
30/01/24

Beogradska filharmonija izvodi delo Zorana Erića “Šest scena – komentara”, pod palicom Morica Gnana, u petak, 2. februara (Kolarac, 20h).  U ulozi solista su domaće snage, filharmoničari Miroslav Pavlović, Ksenija Milošević i Mirjana Nešković, a velika prijateljica orkestra – violončelistkinja Maja Bogdanović izvodi srpsku premijeru kompozicijie “Pleši” Ane Klajn.

Uz duboko žalјenje zbog nedavnog odlaska Zorana Erića, Beogradska filharmonija odaje počast izvođenjem kompozicije Šest scena – komentara. Tematski materijali od kojih se gradi ovo delo potiču iz opusa pozorišne muzike koje je Erić ranije komponovao za predstave Antigona u Njujorku, Banović Strahinja, Karolina Nojber i Proces. Ovo delo je obeležilo noviju istoriju orkestra, našavši se na repertoaru prve turneje po Švedskoj 2006. godine. Skoro dvadeset godina kasnije, Filharmonija daje omaž tim vremenima, uz soliste iz orkestra – Miroslava Pavlovića, Kseniju Milošević i Mirjanu Nešković.

Maja Bogdanović, violončelistkinja međunarodne karijere, ponovo je sa Beogradskom filharmonijom sa još jednom premijerom u stogodišnjoj sezoni. Ovog puta je u pitanju Koncert za violončelo i orkestar britanske kompozitorke Ane Klajn, koja je kao mlada i veoma autentična umetnica već nosilac brojnih nominacija i nagrada. Njena dela su često koreografisana za ples, a dobija porudžbine od najcenjenijih umetničkih institucija sveta, uključujući Barbikan, Karnegi Hol, Kenedi centar, Filharmoniju Los Anđelesa, Pariza, muzej MoMA, Kraljevski orkestar Koncertgebau, Balet San Franciska i Operu u Sidneju. Opisana kao neustrašiva kompozitorka neobičnih darova, proglašena je među deset najizvođenijih živih kompozitora na svetu i za najizvođeniju britansku kompozitorku, a kompozicija “Pleši” koju će slušati filharmonijska publika, ima preko 8 miliona pregleda na platformi Spotify.

Koncert kruniše jedno od omiljenih dela na repertoaru, “Život junaka” Riharda Štrausa. Raskošna simfonijska poema, ima šest delova koji muzički oslikavaju junaka, njegove neprrijatelje, partnere, junaka u borbi i u miru, kao i junakovo povlačenje iz sveta i završetak.