Zoran Eric
30/01/24

Београдска филхармонија изводи дело Зорана Ерића “Шест сцена – коментара”, под палицом Морица Гнана, у петак, 2. фебруара. У улози солиста су домаће снаге, филхармоничари Мирослав Павловић, Ксенија Милошевић и Мирјана Нешковић, а велика пријатељица оркестра – виолончелисткиња Маја Богдановић изводи српску премијеру композицијие “Плеши” Ане Клајн.

Уз дубоко жаљење због недавног одласка Зорана Ерића, Београдска филхармонија одаје почаст извођењем композиције „Шест сцена – коментара“. Тематски материјали од којих се гради ово дело потичу из опуса позоришне музике које је Ерић раније компоновао за представе Антигона у Њујорку, Бановић Страхиња, Каролина Нојбер и Процес. Ово дело је обележило новију историју оркестра, нашавши се на репертоару прве турнеје по Шведској 2006. године. Скоро двадесет година касније, Филхармонија даје омаж тим временима, уз солисте из оркестра – Мирослава Павловића, Ксенију Милошевић и Мирјану Нешковић.

Маја Богдановић, виолончелисткиња међународне каријере, поново је са Београдском филхармонијом са још једном премијером у стогодишњој сезони. Овог пута је у питању Концерт за виолончело и оркестар британске композиторке Ане Клајн, која је као млада и веома аутентична уметница већ носилац бројних номинација и награда. Њена дела су често кореографисана за плес, а добија поруџбине од најцењенијих уметничких институција света, укључујући Барбикан, Карнеги Хол, Кенеди центар, Филхармонију Лос Анђелеса, Париза, музеј МоМА, Краљевски оркестар Концертгебау, Балет Сан Франциска и Оперу у Сиднеју. Описана као неустрашива композиторка необичних дарова, проглашена је међу десет најизвођенијих живих композитора на свету и за најизвођенију британску композиторку, а композиција “Плеши” коју ће слушати филхармонијска публика, има преко 8 милиона прегледа на платформи Spotify.

Концерт крунише једно од омиљених дела на репертоару, “Живот јунака” Рихарда Штрауса. Раскошна симфонијска поема, има шест делова који музички осликавају јунака, његове непрријатеље, партнере, јунака у борби и у миру, као и јунаково повлачење из света и завршетак.