02/09/16

Uoči gostovanja u Moskvi 6. septembra i u susret koncertima u Beogradu koji su planirani za 2. i 3. septembar, današnja proba bila je otvorena za medije. Novinarima iz mnogobrojnih redakcija obratili su se dirigent Danijel Rajskin i violinista Nemanja Radulović.
 
“Imam utisak kao da pripremamo spuštanje na Mesec”, rekao je dirigent Rajskin uoči probe sa filharmonijom i Radulovićem.
 
On je u izjavi medijima istakao da je privilegovan i počastvovan zbog fantastične veze koju ima sa odličnim orkestrom Beogradske filharmonije, sa kojim je sa uživanjem sarađivao prethodnih godina, a posebno zbog mogućnosti da sa njima gostuje u svojoj zemlјi.
 
“Divno je biti ponovo sa Beogradskom filharmonijom i nastupati na jednoj od dve ili tri najvažnije scene u Rusiji i to na početku sezone Moskovske filharmonije. Polovina našeg programa čine dela ruskih kompozitora, imamo odličnog solistu i divan orkestar, tako da jedva čekam koncert u sali “Čajkovski”, rekao je Rajskin i izrazio nadu da će interesovanje u Moskvi za koncert biti bar onoliko koliko je u Beogradu.
 
Radulović, koji će 6. septembra prvi put svirati u ruskoj prestonici, rekao je da se obradovao pozivu filharmonije da učestvuje u “lepom projektu u Beogradu i Moskvi”.
 
Slavni violinista podsetio je da je sa filharmoničarima nastupio u aprilu u Kolarčevoj zadužbini prvi put posle 17 godina i dodao da se jako raduje nastavku te saradnje.
 
“Idemo zajedničkim snagama i daćemo sve od sebe”, poručio je virtuoz.
 
“Do sada nisam imao nikakav kontakt sa Rusijom, osim što se prodaju moji diskovi tamo. Jedva čekam da upoznam tu zemlјu i mislim da dok budem tamo da će mi kroz glavu proći svi umetnici koji su svirali tamo, koji potiču iz te zemlјe i koji su mi bili idoli”, priznao je slavni violinista. Beogradska publika će sutra i prekosutra prva imati priliku da čuje program koji će nekoliko dana kasnije biti izveden u sali “Čajkovski”.
 
Za gostovanje u muzičkoj prestonici sveta Beogradska filharmonija priprema slovenski repertoar koji započinje “fantazijom na srpske teme” Nikolaja Rimskog-Korsakova, a kruniše Simfonija br. 9 “Iz novog sveta” Antonjina Dvoržaka. Radulović će interpretirati jedno od najpopularnijih dela pisanih za violinu – “Koncert za violinu i orkestar” Arama Hačaturijana. “Hačaturijanov koncert je vrlo virtuozan i vatren, a sa druge strane krajnje liričan. Ta muzika me uvek inspiriše na poseban način”, objasnio je Radulović.
 
Moskovski koncert je i prvi nastup Beogradske filharmonije u tom gradu posle više od 20 godina.
 
Za “Predmoskovske večeri” na Kolarcu vladalo je ogromno interesovanje tako da su ulaznice za oba koncerta rasprodate pre tri meseca i to za samo dva dana.