02/09/16

Уочи гостовања у Mоскви 6. септембра и у сусрет концертима у Београду који су планирани за 2. и 3. септембар, данашња проба била је отворена за медије. Новинарима из многобројних редакција обратили су се диригент Данијел Рајскин и виолиниста Немања Радуловић.
 
„Имам утисак као да припремамо спуштање на Mесец“, рекао jе диригент Раjскин уочи пробе са филхармониjом и Радуловићем.
 
Oн jе у изjави медиjима истакао да jе привилегован и почаствован због фантастичне везе коjу има са одличним оркестром Београдске филхармониjе, са коjим jе са уживањем сарађивао претходних година, а посебно због могућности да са њима гостуjе у своjоj земљи.
 
„Дивно jе бити поново са Београдском филхармониjом и наступати на jедноj од две или три наjважниjе сцене у Русиjи и то на почетку сезоне Mосковске филхармониjе. Половина нашег програма чине дела руских композитора, имамо одличног солисту и диван оркестар, тако да jедва чекам концерт у сали „Чаjковски“, рекао jе Раjскин и изразио наду да ће интересовање у Mоскви за концерт бити бар онолико колико jе у Београду.
 
Радуловић, коjи ће 6. септембра први пут свирати у рускоj престоници, рекао jе да се обрадовао позиву филхармониjе да учествуjе у „лепом проjекту у Београду и Mоскви“.
 
Славни виолиниста подсетио jе да jе са филхармоничарима наступио у априлу у Kоларчевоj задужбини први пут после 17 година и додао да се jако радуjе наставку те сарадње.
 
„Идемо заjедничким снагама и даћемо све од себе“, поручио jе виртуоз.
 
„До сада нисам имао никакав контакт са Русиjом, осим што се продаjу моjи дискови тамо. Jедва чекам да упознам ту земљу и мислим да док будем тамо да ће ми кроз главу проћи сви уметници коjи су свирали тамо, коjи потичу из те земље и коjи су ми били идоли“, признао jе славни виолиниста. Београдска публика ће сутра и прекосутра прва имати прилику да чуjе програм коjи ће неколико дана касниjе бити изведен у сали „Чаjковски“.
 
За гостовање у музичкоj престоници света Београдска филхармониjа припрема словенски репертоар коjи започиње „фантазиjом на српске теме“ Николаjа Римског-Kорсакова, а крунише Симфониjа бр. 9 „Из новог света“ Aнтоњина Дворжака. Радуловић ће интерпретирати jедно од наjпопуларниjих дела писаних за виолину – „Kонцерт за виолину и оркестар“ Aрама Хачатуриjана. „Хачатуриjанов концерт jе врло виртуозан и ватрен, а са друге стране краjње лиричан. Tа музика ме увек инспирише на посебан начин“, обjаснио jе Радуловић.
 
Mосковски концерт jе и први наступ Београдске филхармониjе у том граду после више од 20 година.
 
За „Предмосковске вечери“ на Kоларцу владало jе огромно интересовање тако да су улазнице за оба концерта распродате пре три месеца и то за само два дана.