26/03/20

Ciklus koncerata “Pika-Točka-Tačka” prvi je projekat institucionalne saradnje u oblasti kulture između Slovenije, Hrvatske i Srbije. Kroz tri sezone međusobnih gostovanja tri Filharmonije, pronosila se radost ponovo uspostavljenih veza.

Posebno se prisećamo poslednjeg koncerta Beogradske filharmonije u zagrebačkoj dvorani “Vatroslav Lisinski” iz maja 2014. godine koji je zbog svog humanitarnog karaktera bio kruna i pravi epilog ove regionalne saradnje. Nastup je bio ispunjen posebnim emocijama jer je Beogradska filharmonija svirala za ceo region. Koncert je bio posvećen prikupljanju donacija za postradale od poplava koje su pogodile stanovništvo Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

U nedelji kada je Zagreb pogođen zemljotresom pored teške borbe sa epidemijom koja nas je sve zadesila, šaljemo svu svoju podršku i prisećamo se kraja koncerta održanog u “Lisinskom”.

Nastup je predvodio tadašnji šef-dirigent Muhai Tang, ali je orkestru Beogradske filharmonije ustupio bravuru za kraj – na bis su Hristićevu “Grlicu” iz “Ohridske legende” muzičari odsvirali, sami!