26/03/20

Циклус концерата „Пика-Точка-Тачка“ први је пројекат институционалне сарадње у области културе између Словеније, Хрватске и Србије. Кроз три сезоне међусобних гостовања три Филхармоније, проносила се радост поново успостављених веза.

Посебно се присећамо последњег концерта Београдске филхармоније у загребачкој дворани “Ватрослав Лисински” из маја 2014. године који је због свог хуманитарног карактера био круна и прави епилог ове регионалне сарадње. Наступ је био испуњен посебним емоцијама јер је Београдска филхармонија свирала за цео регион. Концерт је био посвећен прикупљању донација за пострадале од поплава које су погодиле становништво Босне и Херцеговине, Србије и Хрватске.

У недељи када је Загреб погођен земљотресом поред тешке борбе са епидемијом која нас је све задесила, шаљемо сву своју подршку и присећамо се краја концерта одржаног у “Лисинском”.

Наступ је предводио тадашњи шеф-диригент Мухаи Танг, али је оркестру Београдске филхармоније уступио бравуру за крај – на бис су Христићеву “Грлицу” из “Охридске легенде” музичари одсвирали, сами!