18/05/16

Ciklus „Za znalce” Beogradske filharmonije za sezonu 2015/16 zatvara jedan od najuvaženijih muzičara današnjice – dirigent Hans Graf, u petak 20. maja ( Kolarac, 20h). Predvodiće orkestar u izvođenju dva važna ostvarenja – kompleksnog i retko izvođenog Humelovog “Velikog koncerta” za fagot i orkestar u interpretaciji prvog fagotiste Beogradske filharmonije Nenada Jankovića, i Bruknerove Simfonije br. 6.
 
Ciklus koncerata „Za znalce” namenjen je iskusnim konzumentima koncerata klasične muzike koji od dolaska na koncert traže nešto više. Za poslednji koncert su pripremljena dela koja se zbog svoje kompleksnosti ne izvode često, a intirigantna su za „znalačku” publiku koja već ima iskustva u slušanju dela standardnog repertoara.
 
Tako će filharmoničar Nenad Janković premijerno izvesti najteži, a ujedno i najduži koncert za fagot Johana Nepomuka Humela, stvaraoca koji je ostao u senci drugih velikih umetnika epohe klasicizma i početka romantizma sa kojima je sarađivao.
 
„Ponosan sam što ću izvesti jedan od najzahtevnijih koncerata za fagot u klasičnoj literaturi koji sam izučavao na magistarskim studijama, i u njemu uvek pronalazim nešto novo. Neverovatan je osećaj svirati kao solista sa svojim orkestrom ali je ujedno i velika odgovornost. Znam da će mi kolege pružiti podršku i pozitivnu energiju da sve prođe najbolje moguće“, uzbuđen je povodom nastupa Nenad.
 
Iako se Bruknerova simfonija br.6 nekada smatrala ružnim pačetom autorovog simfonijskog opusa, ona na slušaoca ostavlјa nepogrešiv utisak bogate ekspresije. U vreme kada je nastala uspela je da impresionira i najkritičnijeg znalca od svih – velikog simfoničara Johanesa Bramsa, ali i Gustava Malera, koji je delo dirigovao na premijeri u Gracu 1899. godine. I više nego dovolјan razlog da zainteresuje i filharmonijske „znalce”, pogotovo u rukama istaknutog austrijskog maestra Hansa Grafa, nosioca titule dirgenta laureata. Poznat po širokom repertoaru i kreativnim programima, Graf je čest gost svih vodećih orkestara. Do 2013. godine je bio muzički direktor Hjustonskog simfonijskog orkestra, čime je postao muzički direktor sa najdužim stažom u istoriji ovog orkestra. U Beogradskoj filharmoniji je gostovao poslednji put 1984. godine.