18/05/16

Циклус „За зналце” Београдске филхармоније за сезону 2015/16 затвара један од најуваженијих музичара данашњице – диригент Ханс Граф, у петак 20. маја ( Коларац, 20 часова). Предводиће оркестар у извођењу два важна остварења – комплексног и ретко извођеног Хумеловог “Великог концерта” за фагот и оркестар у интерпретацији првог фаготисте Београдске филхармоније Ненада Јанковића, и Брукнерове Симфоније бр. 6.
 
Циклус концерата „За зналце” намењен је искусним конзументима концерата класичне музике који од доласка на концерт траже нешто више. За последњи концерт су припремљена дела која се због своје комплексности не изводе често, а интиригантна су за „зналачку” публику која већ има искуства у слушању дела стандардног репертоара.
 
Тако ће филхармоничар Ненад Јанковић премијерно извести најтежи, а уједно и најдужи концерт за фагот Јохана Непомука Хумела, ствараоца који је остао у сенци других великих уметника епохе класицизма и почетка романтизма са којима је сарађивао.
 
„Поносан сам што ћу извести један од најзахтевнијих концерата за фагот у класичној литератури који сам изучавао на магистарским студијама, и у њему увек проналазим нешто ново. Невероватан је осећај свирати као солиста са својим оркестром али је уједно и велика одговорност. Знам да ће ми колеге пружити подршку и позитивну енергију да све прође најбоље могуће“, узбуђен је поводом наступа Ненад.
 
Иако се Брукнерова симфонија бр.6 некада сматрала ружним пачетом ауторовог симфонијског опуса, она на слушаоца оставља непогрешив утисак богате експресије. У време када је настала успела је да импресионира и најкритичнијег зналца од свих – великог симфоничара Јоханеса Брамса, али и Густава Малера, који је дело дириговао на премијери у Грацу 1899. године. И више него довољан разлог да заинтересује и филхармонијске „зналце”, поготово у рукама истакнутог аустријског маестра Ханса Графа, носиоца титуле диргента лауреата. Познат по широком репертоару и креативним програмима, Граф је чест гост свих водећих оркестара. До 2013. године је био музички директор Хјустонског симфонијског оркестра, чиме је постао музички директор са најдужим стажом у историји овог оркестра. У Београдској филхармонији је гостовао последњи пут 1984. године.