12/11/20

Beogradska filharmonija svečano zatvara 52. Bemus, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, u petak 13. novembra, od 20 časova. Pod upravom čuvenog dirigenta Hansa Grafa, orkestar će izvesti dela Volfganga Amadeusa Mocarta.

Poštujući sva pravila koja se tiču ograničenja broja muzičara na bini zbog obaveznog razmaka, Filharmonija je pripremila sofisticiran repertoar sastavljen isključivo od Mocartovih kompozicija. Program otvara uvertira Figarova ženidba, a potom slede dve simfonije, u A – duru K 201 i De – duru K 504 poznata kao „Praška“.

Beogradska filharmonija ima veliko zadovoljstvo da ponovo nastupa sa Hansom Grafom, dragim i redovnim gostom svojih orkestarskih sezona. Počasni dirigent i nekadašnji muzički direktor Hjustonskog simfonijskog orkestra, takođe je bio muzički direktor Orkestra Mocarteum Salcburg, Baskijskog nacionalnog orkestra, Filharmonije iz Кalgarija i Nacionalnog orkestra Akviten iz Bordoa.

Vodeći svetski orkestri bili su predvođeni Grafovom palicom među kojima su najbolji američki orkestri (Кlivlend, Njujork, Filadelfija, Los Anđeles, San Francisko, Sent Luis, Pitsburg, Dalas, Detroit i dr.) a posebno je ostvario dugu i blisku vezu sa Simfonijskim orkestrom iz Bostona.

U Evropi, Hans Graf je predvodio Bečku filharmoniju, Bečki simfonijski orkestar, Кraljevski Кoncertgebau orkestar, Budimpeštanski festivalski orkestar, Simfonijski orkestar Bavarskog radija, Nemački simfonijski orkestar iz Berlina, Londonsku filharmoniju, Londonski simfonijski orkestar, Кraljevsku filharmoniju i Hale orkestar, i mnoge druge velike orkestre. Često je nastupao na važnim evropskim festivalima (Salcburg, Eks-an-Provans, Mađo muzikale, itd.), zatim u Bečkoj državnoj operi i operskim kućama u Minhenu, Parizu, Rimu i Cirihu.