12/11/20

Београдска филхармонија свечано затвара 52. Бемус, у Великој дворани Коларчеве задужбине, у петак 13. новембра, од 20 часова. Под управом чувеног диригента Ханса Графа, оркестар ће извести дела Волфганга Амадеуса Моцарта.

Поштујући сва правила која се тичу ограничења броја музичара на бини због обавезног размака, Филхармонија је припремила софистициран репертоар састављен искључиво од Моцартових композиција. Програм отвара увертира Фигарова женидба, а потом следе две симфоније, у А – дуру К 201 и Де – дуру К 504 позната као „Прашка“.

Београдска филхармонија има велико задовољство да поново наступа са Хансом Графом, драгим и редовним гостом својих оркестарских сезона. Почасни диригент и некадашњи музички директор Хјустонског симфонијског оркестра, такође је био музички директор Оркестра Моцартеум Салцбург, Баскијског националног оркестра, Филхармоније из Калгарија и Националног оркестра Аквитен из Бордоа.

Водећи светски оркестри били су предвођени Графовом палицом међу којима су најбољи амерички оркестри (Кливленд, Њујорк, Филаделфија, Лос Анђелес, Сан Франциско, Сент Луис, Питсбург, Далас, Детроит и др.) а посебно је остварио дугу и блиску везу са Симфонијским оркестром из Бостона.

У Европи, Ханс Граф је предводио Бечку филхармонију, Бечки симфонијски оркестар, Краљевски Концертгебау оркестар, Будимпештански фестивалски оркестар, Симфонијски оркестар Баварског радија, Немачки симфонијски оркестар из Берлина, Лондонску филхармонију, Лондонски симфонијски оркестар, Краљевску филхармонију и Хале оркестар, и многе друге велике оркестре. Често је наступао на важним европским фестивалима (Салцбург, Екс-ан-Прованс, Мађо музикале, итд.), затим у Бечкој државној опери и оперским кућама у Минхену, Паризу, Риму и Цириху.