simone lamzma, foto marko djokovic
22/12/22

Filharmonija svira delo nastalo nakon razgovora u taksiju.

Beogradska filharmonija nastupa zajedno sa dirigentom Danijelom Rajskinom i violinistkinjom Simone Lamzmom, u petak, 23. decembra, na Kolarcu od 20č. Na programu je delo jedne od najvećih živih kompozitorki – „Ofertorijum“ Sofije Gubajduline, kao i „Manfred“ simfonija Čajkovskog.

Fantastična holandska violinistkinja Simone Lamzma po drugi put nastupa sa Beogradskom filharmonijom, a sa stalnim gostujućim dirigentom Danijelom Rajskinom predstavlja uigran tandem. Ovog puta izvodi poznato delo legendarne kompozitorke Sofije Gubajduline. Priča o Ofertorijumu počela je slučajno, nakon razgovora između autorke i čuvenog violiniste Gidona Kremera, kada su jednom prilikom podelili vožnju taksijem. Delo je i posvećeno Kremeru, a autorka je stvorila delo koje je danas jedno od najpopularnijih savremenih koncerata.

Filharmonijski koncert kruniše najambiciozniji simfonijski projekat Čajkovskog – obimna” Manfred” simfonija. Delo je zasnovano na istoimenoj poemi Lorda Bajrona i najveće je simfonijsko delo kompozitora, kako po dužini, tako i po instrumentaciji. Pored grandioznog repertoara, publika u petak će imati priliku da čuje atraktivne instrumente. Simone Lamzma svira na Stradivarijusovoj violini Mlinarski iz 1718. godine, a u monumentalnom “Manfredu” čuće se i zvuk orgulja.