07/03/23

Ulaznice za stajanje za “Latino Filharmoniju”

Beogradska filharmonija priprema veče u znaku latino ritmova i nastupa sa Paćom Floresom, svetskim superstarom na trubi, u petak 10. marta (Kolarac 20 č). Pod dirigentskom palicom Feliksa Mildenbergera, orkestar izvodi Geršvinovu “Kubansku uvertiru”, Ošerove “Latinske igre” i “Žar pticu” Stravinskog. Ulaznice su rasprodate, zato Filharmonija uvodi ograničeni broj ulaznica za stajanje, u prodaji sat vremena uoči početka koncerta, odnosno od 19 časova na Kolarcu.

Zvezda večeri je Paćo Flores, jedan od najčuvenijih trubača sveta, impresivne biografije i raskošnog sviračkog iskustva od klasike preko savremenih kompozicija do džeza. Ekskluzivac Dojče Gramofona, dobitnik je vrhunskih priznanja za svoje solističke nastupe, resitale i snimke, a školovan je u čuvenom sistemu orkestara za mlade i decu u Venecueli El Sistema. Njegovo ime je traženo u najprestižnijim salama sveta poput pariske Sale Plejel i njujorškog Karnegi Hola, a kao iskusni orkestarski muzičar nastupao je sa dirigentima kao što su Klaudio Abado, Ser Sajmon Retl, Seiđi Ozava, Gustavo Dudamel i mnogi drugi.

Sa Beogradskom filharmonijom izvodi “Latinske igre” koje je Efraim Ošer specijalno napisao za njega. Kompozicija se sastoji od pet plesova od kojih se svaki izvodi na različitim trubama kako bi se dočarala specifična boja i atmosfera latino plesova: Bomba Portotika, Argentinska zamba, Brazilska samba, Kubanski bembe i Urugvajska milonga.

Koncert iz filharmonijske sezone “Na dobrom putu”, egzotičnim repertoarom stiže do Havane, a otvara ga Geršvinova “Kubanska uvertira”. Kada je kompozitor boravio u ovom gradu, tridesetih godina prošlog veka, uživao je sportovima, plažama i karakterističnom hedonizmu. Fascinacija Kubom rezultirala je efektnom i atraktivnom kompozicijom koja predstavlja esenciju kubanskog plesa. Muzičko putovanje u Havanu, pod palicom mladog Feliksa Mildenbergera koji je već poznat beogradskoj publici, kruniše muzika iz baleta Žar-ptica Stravinskog, koju je kompozitor dirigovao prilikom svoje istorijske posete Havani 1946. godine.