07/03/23

Улазнице за стајање за “Латино Филхармонију”

Београдска филхармонија припрема вече у знаку латино ритмова и наступа са Паћом Флоресом, светским суперстаром на труби, у петак 10. марта (Коларац 20 ч). Под диригентском палицом Феликса Милденбергера, оркестар изводи Гершвинову “Кубанску увертиру”, Ошерове “Латинске игре” и “Жар птицу” Стравинског. Улазнице су распродате, зато Филхармонија уводи ограничени број улазница за стајање, у продаји сат времена уочи почетка концерта, односно од 19 часова на Коларцу.

Звезда вечери је Паћо Флорес, један од најчувенијих трубача света, импресивне биографије и раскошног свирачког искуства од класике преко савремених композиција до џеза. Ексклузивац Дојче Грамофона, добитник је врхунских признања за своје солистичке наступе, реситале и снимке, а школован је у чувеном систему оркестара за младе и децу у Венецуели Ел Система. Његово име је тражено у најпрестижнијим салама света попут париске Сале Плејел и њујоршког Карнеги Хола, а као искусни оркестарски музичар наступао је са диригентима као што су Клаудио Абадо, Сер Сајмон Ретл, Сеиђи Озава, Густаво Дудамел и многи други.

Са Београдском филхармонијом изводи “Латинске игре” које је Ефраим Ошер специјално написао за њега. Композиција се састоји од пет плесова од којих се сваки изводи на различитим трубама како би се дочарала специфична боја и атмосфера латино плесова: Бомба Портотика, Аргентинска замба, Бразилска самба, Кубански бембе и Уругвајска милонга.

Концерт из филхармонијске сезоне “На добром путу”, егзотичним репертоаром стиже до Хаване, а отвара га Гершвинова “Кубанска увертира”. Када је композитор боравио у овом граду, тридесетих година прошлог века, уживао је спортовима, плажама и карактеристичном хедонизму. Фасцинација Кубом резултирала је ефектном и атрактивном композицијом која представља есенцију кубанског плеса. Музичко путовање у Хавану, под палицом младог Феликса Милденбергера који је већ познат београдској публици, крунише музика из балета Жар-птица Стравинског, коју је композитор дириговао приликом своје историјске посете Хавани 1946. године.