18/04/18

Beogradska filharmonija svečano otvara 43. NOMUS u četvrtak 19. aprila nastupom u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Zajedno sa pijanističkom zvezdom Aleksandrom Gavriljukom i dirigentom Danijelom Rajskinom, orkestar izvodi hitove klasične muzike – Klavirski koncert br. 3 Rahmanjinova, “Vatromet” i “Žar pticu” Stravinskog.

Pijanista mlađe generacije, Aleksandar Gavriljuk vlasnik je brojnih medalja sa najznačajnih muzičkih takmičenja i danas je jedan od najtraženijih solista. Izvešće čuveni koncert br. 3 Rahmanjinova, i kako je napisao na društvenim mrežama, jedva čeka da odsvira svih 29 656 fantastičnih nota ovog koncerta sa Beogradskom filharmonijom.

Povodom svečanog otvaranja NOMUS-a, direktor Filharmonije Ivan Tasovac je rekao: “Novi Sad je za nas odavno posebna i dragocena destinacija na kulturnoj mapi Evrope. Ne samo zbog Galerije Matice srpske koja daje tonalitet čitavom gradu, plemenite misije Per.arta, Novosadskog pozorišta/Ujvideki Sinhaz ili NOMUSa, koji je definitivno bez konkurencije među festivalima klasične muzike u Srbiji, već i zbog rafinirane i iskrene publike. Muzička omladina je organizator i promoter koji zadaje odličan ritam muzičarima iz celog sveta da mogu da se predstave publici ali i da se uporede sa svojom konkurencijom. Zato je za Beogradsku filharmoniju, svaki koncert u Novom Sadu velika odgovornost i čast ali pre svega radost”.

 

“Srbija nije samo Beograd, zato je divno kad imamo mogućnost da posetimo publiku na drugim mestima i pokažemo rezultat našeg rada na što više koncerta. Nemoguće je zaboraviti na uspeh koji smo postigli u Moskvi u Sali Čajkovski, zato se radujem što sa Filharmonijom, kao vodećom institucijom srpske muzičke kulture, ne nastupam samo u Beogradu, već i na istaknutom festivalu kao što je NOMUS”, rekao je Danijel Rajskin, stalni gostujući dirigent Beogradske filharmonije.

Beogradska filharmonija redovno nastupa na novosadskom festivalu, a isti program izvešće dan kasnije za beogradsku publiku, na koncertu u okviru redovne sezone na Kolarcu (20. april, 20h).