18/04/18

Београдска филхармонија свечано отвара 43. НОМУС у четвртак 19. априла наступом у Српском народном позоришту у Новом Саду. Заједно са пијанистичком звездом Александром Гавриљуком и диригентом Данијелом Рајскином, оркестар изводи хитове класичне музике – Клавирски концерт бр. 3 Рахмањинова, „Ватромет” и „Жар птицу” Стравинског.

Пијаниста млађе генерације, Александар Гавриљук власник је бројних медаља са најзначајнијих музичких такмичења и данас је један од најтраженијих солиста. Извешће чувени концерт бр. 3 Рахмањинова, и како је написао на друштвеним мрежама, једва чека да одсвира свих 29 656 фантастичних нота овог концерта са Београдском филхармонијом.

Поводом свечаног отварања НОМУС-а, директор Филхармоније Иван Тасовац је рекао: „Нови Сад је за нас одавно посебна и драгоцена дестинација на културној мапи Европе. Не само због Галерије Матице српске која даје тоналитет читавом граду, племените мисије Пер.арта, Новосадског позоришта/Ујвидеки Синхаз или НОМУСа, који је дефинитивно без конкуренције међу фестивалима класичне музике у Србији, већ и због рафиниране и искрене публике. Музичка омладина је организатор и промотер који задаје одличан ритам музичарима из целог света да могу да се представе публици али и да се упореде са својом конкуренцијом. Зато је за Београдску филхармонију, сваки концерт у Новом Саду велика одговорност и част али пре свега радост”.

„Србија није само Београд, зато је дивно кад имамо могућност да посетимо публику на другим местима и покажемо резултат нашег рада на што више концерта. Немогуће је заборавити на успех који смо постигли у Москви у Сали Чајковски, зато се радујем што са Филхармонијом, као водећом институцијом српске музичке културе, не наступам само у Београду, већ и на истакнутом фестивалу као што је НОМУС”, рекао је Данијел Рајскин, стални гостујући диригент Београдске филхармоније.

Београдска филхармонија редовно наступа на новосадском фестивалу, а исти програм извешће дан касније за београдску публику, на концерту у оквиру редовне сезоне на Коларцу (20. април, 20 часова).