24/11/17

Filharmonija najavljuje poklon-koncert za svu decu koja su učestvovala na konkursu

Beogradska filharmonija obradovala je 500 školarca iz Srbije i Crne Gore koji su učestvovali na konkursu “Šta je to Filharmonija”.  Filharmonijski rančevi su poslati u 48 gradova širom zemlje u kome su spakovani brojni pokloni. Pored Mog prvog CD-a klasične muzike, u izvođenju i produkciji Beogradske filharmonije, u rancu se nalaze majica, kačket, frizbi, blok i olovka sa natpisom “Ja volim Filharmoniju”.

Žiri kojim je predsedavala književnica Ivana Dimić, imao je veoma težak zadatak da od mnogobrojnih sastava odabere 500 najboljih. Zbog toga će Filharmonija kao novogodišnji poklon prirediti koncert Ja volim Filharmonijuza svu decu koja su učestvovala na konkursu, na beogradskom Kolarcu 13. januara (12h). Beogradska filharmonija neće zaboraviti na decu u unutrašnjosti koju će obradovati nizom poseta tokom naredne godine.

Poruke zahvalnosti kao i fotografije školaraca sa rančevima pristižu iz cele zemlje. Kompakt disk na kome orkestar izvodi “Karneval životinja” Sen-Sansa i “Peću i vuka” Prokofjeva, već se sluša na časovima muzičkog i likovnog, a Filharmonija je dobila pohvale da je “u trendu zato što ranac ima deo za slušalice”.

Blistavi dečiji odgovori smatraju da je Filharmonija “fil za tortu koji se muti uz prelepu melodiju” i da se “tamo čarolija stvara i niko se ne smara”. Mnogi su znali da je osnovana 1923. godine, a Filharmonija za njih predstavlja idealnu porodicu, i da je to “muzike kuća, kada izađeš puni su ti srce i pluća“. Školarci smatraju da je klasična muzika lepša od one što se sluša u kafićima ili u bioskopu i da „lakše napišu reč filharmonija, nego što je izgovaraju, ali da najlakše od svega čuju muziku koju pravi.“