24/11/17

Филхармонија најављује поклон-концерт за сву децу која су учествовала на конкурсу

Београдска филхармонија обрадовала је 500 школарца из Србије и Црне Горе који су учествовали на конкурсу “Шта је то Филхармонија”.  Филхармонијски ранчеви су послати у 48 градова широм земље у коме су спаковани бројни поклони. Поред Мог првог ЦД-а класичне музике, у извођењу и продукцији Београдске филхармоније, у ранцу се налазе мајица, качкет, фризби, блок и оловка са натписом “Ја волим Филхармонију”.

Жири којим је председавала књижевница Ивана Димић, имао је веома тежак задатак да од многобројних састава одабере 500 најбољих. Због тога ће Филхармонија као новогодишњи поклон приредити концерт Ја волим Филхармонијуза сву децу која су учествовала на конкурсу, на београдском Коларцу 13. јануара (12ч). Београдска филхармонија неће заборавити на децу у унутрашњости коју ће обрадовати низом посета током наредне године.

Поруке захвалности као и фотографије школараца са ранчевима пристижу из целе земље. Компакт диск на коме оркестар изводи “Карневал животиња” Сен-Санса и “Пећу и вука” Прокофјева, већ се слуша на часовима музичког и ликовног, а Филхармонија је добила похвале да је “у тренду зато што ранац има део за слушалице”.

Блистави дечији одговори сматрају да је Филхармонија “фил за торту који се мути уз прелепу мелодију” и да се “тамо чаролија ствара и нико се не смара”. Многи су знали да је основана 1923. године, а Филхармонија за њих представља идеалну породицу, и да је то “музике кућа, када изађеш пуни су ти срце и плућа“. Школарци сматрају да је класична музика лепша од оне што се слуша у кафићима или у биоскопу и да „лакше напишу реч филхармонија, него што је изговарају, али да најлакше од свега чују музику коју прави.“