28/02/18

Beogradska filharmonija i šef-dirigent Gabrijel Felc priređuju veliku balkansku premijeru Glijerove simfonije „Ilja Muromec“, u petak 2. marta (Kolarac, 20č). Publika će imati jedinstvenu priliku da se upozna sa ovim monumentalnim delom i čuje muzičku priču o popularnom ruskom junaku.

Od slavnog mitskog lika, Ilja Muromec je tokom vremena postao heroj brojnih filmova, slika, spomenika, karikatura i anegdota. Legenda o njegovom junaštvu inspirisala je i ruskog kompozitora Rajnholda Glijera da kroz ovu simfoniju prikaže najvažnije trenutke iz Iljinog života.

“Odrastajući u Istočnom Berlinu, često sam se susretao sa likom Ilje Muromeca koji je zbog  sovjetske propaganda postao predmet parodije. Ali to me je dodatno privuklo da se detaljnije upoznam sa Glijerovom simfonijom koja je me je potpuno fascinirala. Ovo delo se retko nalazi na repertoarima zbog svoje izuzetne težine jer orkestrima često nije dovoljan standardan broj proba da ga savladaju. Sa Beogradskom filharmonijom je zazvučalo odmah na prvoj probi, i tad sam bio siguran da je ovo zaista pravi izbor da upoznamo publiku sa muzikom kojom zaista imamo mnogo da kažemo” rekao je šef-dirigent Gabrijel Felc.

Tako će Filharmoničari premijerno na našim prostorima predstaviti slikovitu rusku legendu vođeni svojim šefom-dirigentom koji je, takođe, diriguje prvi put. Sto ulaznica za stajanje koncert biće u prodaji sat vremena uoči početka koncerta, odnosno od 19č na blagajni Kolarca.