28/02/18

Београдска филхармонија и шеф-диригент Габријел Фелц приређују велику балканску премијеру Глијерове симфоније „Иља Муромец“, у петак 2. марта (Коларац, 20ч). Публика ће имати јединствену прилику да се упозна са овим монументалним делом и чује музичку причу о популарном руском јунаку.

Од славног митског лика, Иља Муромец је током времена постао херој бројних филмова, слика, споменика, карикатура и анегдота. Легенда о његовом јунаштву инспирисала је и руског композитора Рајнхолда Глијера да кроз ову симфонију прикаже најважније тренутке из Иљиног живота.

“Одрастајући у Источном Берлину, често сам се сусретао са ликом Иље Муромеца који је због  совјетске пропаганда постао предмет пародије. Али то ме је додатно привукло да се детаљније упознам са Глијеровом симфонијом која је ме је потпуно фасцинирала. Ово дело се ретко налази на репертоарима због своје изузетне тежине јер оркестрима често није довољан стандардан број проба да га савладају. Са Београдском филхармонијом је зазвучало одмах на првој проби, и тад сам био сигуран да је ово заиста прави избор да упознамо публику са музиком којом заиста имамо много да кажемо” рекао је шеф-диригент Габријел Фелц.

Тако ће Филхармоничари премијерно на нашим просторима представити сликовиту руску легенду вођени својим шефом-диригентом који је, такође, диригује први пут. Сто улазница за стајање концерт биће у продаји сат времена уочи почетка концерта, односно од 19ч на благајни Коларца.