15/04/20

Snimak koncerta iz filharmonijskog ciklusa „Ašikovanje“, pod upravom stalnog gostujućeg dirigenta Danijela Rajskina, donosi tri dela čija je tema ljubav.

Ljubavni program otvara “Frančeska da Rimini”, simfonijska interpretacija Čajkovskog iz Danteove Božanstvene komedije i drugog kruga pakla u kome su lјudi obuzeti pohotom. Sledi „Ljubav! – Koncert za saksofon i orkestar“ u izvođenju Milana Savića, koji je nastao kao porudžbina kompozitoru Ivanu Brkljačiću.

„Kao jedna od mogućih asocijacija na pomenutu ljubav bi mogla da bude energija sa nekog, recimo, rok koncerta, dobijena između popularnog, obožavanog i sjajnog rok stara sa jedne, i 100.000 duša u publici, sa druge strane“, kaže Ivan Brkljačić, autor kome je ovo druga porudžbina Beogradske filharmonije.

Najpoznatiji par od kasne renesanse do pop-kulture, opisao je i Prokofjev u svom baletu „Romeo i Julija”. Za razliku od Šekspira, Prokofjev je učinio ono što je celo čovečanstvo potajno želelo – čuvena priča napokon je dobila srećan kraj.

Ašikovanje je deo sezone Bitije ljudsko18/19 kojim je Filharmonija želela da skrene pažnju na osnovne lјudske vrednosti koje su, u vremenu u kome živimo, neretko zapostavlјene. Tako je došla i ideja da se koriste zaboravlјene, arhaične srpske reči različitog porekla, kao naslovi ciklusa i cele sezone. Reč ašikovanje znači zabavlјanje, vođenje lјubavi.