15/04/20

Снимак концерта из филхармонијског циклуса „Ашиковање“, под управом сталног гостујућег диригента Данијела Рајскина, доноси три дела чија је тема љубав.

Љубавни програм отвара “Франческа да Римини”, симфонијска интерпретација Чајковског из Дантеове Божанствене комедије и другог круга пакла у коме су људи обузети похотом. Следи „Љубав! – Концерт за саксофон и оркестар“ у извођењу Милана Савића, који је настао као поруџбина композитору Ивану Бркљачићу.

„Као једна од могућих асоцијација на поменуту љубав би могла да буде енергија са неког, рецимо, рок концерта, добијена између популарног, обожаваног и сјајног рок стара са једне, и 100.000 душа у публици, са друге стране“, каже Иван Бркљачић, аутор коме је ово друга поруџбина Београдске филхармоније.

Најпознатији пар од касне ренесансе до поп-културе, описао је и Прокофјев у свом балету „Ромео и Јулија”. За разлику од Шекспира, Прокофјев је учинио оно што је цело човечанство потајно желело – чувена прича напокон је добила срећан крај.

Ашиковање је део сезоне Битије људско18/19 којим је Филхармонија желела да скрене пажњу на основне лјудске вредности које су, у времену у коме живимо, неретко запостављене. Тако је дошла и идеја да се користе заборављене, архаичне српске речи различитог порекла, као наслови циклуса и целе сезоне. Реч ашиковање значи забављање, вођење љубави.