26/10/18

Kako se „ašikuje“ u Beogradskoj filharmoniji, publika će čuti u petak 26. oktobra pod dirigentskom palicom Danijela Rajskina (Kolarac, 20č). Ljubav na bezbroj načina tema je ciklusa Ašikovanje, a sa Filharmonijom prvi put nastupa mlada holandska zvezda Simone Lamsma, violinistkinja čiji snimci obaraju rekorde na Jutjubu.

Prvi u nizu ljubavnih koncerata počinje – intrigom! Zašto je Stenli Kjubrik odabrao da baš Fidelio bude lozinka za ulazak na tajni bal u svom poslednjem remek-delu Širom zatvorenih očiju, publici će biti jasnije nakon izvođenje Betovenove uvertire. Pored toga što nosi naziv njegove jedine opere, Fidelio je ime koje preuzima ženska junakinja prerušivši se u čuvara da bi spasila muža iz političkog zatvora.

Bartokov Violinski koncert je testament kompozitorove lјubavi prema mladoj violinistkinji Štefi Gejer kojoj je delo posvećeno, sa stavovima koji portretišu njene osobine. Beogradska publika će „u njenoj ulozi“ slušati sjajnu Simone Lamsmu, koja u svojoj biografiji već ima zabeležene nastupe sa najbolјim svetskim orkestrima. Simone je i Jutjub zvezda klasične muzike – njeno dirljivo izvođenje muzike iz filma Šindlerova lista, preslušalo je gotovo 13 miliona ljudi.

Drugi deo koncerta predstavlja Veberovu uvertiru Eurijantu  i lјubavni četvorougao prepun intriga, dok program zaokružuje Štrausov Kavalјer s ružom koji donosi priču o lјubavi između zrele žene i mlađeg muškarca. Radoznala publika koja bi želela da „ašikuje“ sa Filharmonijom, može kupiti ulaznice za stajanje koje će biti u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.