26/10/18

Како се „ашикује“ у Београдској филхармонији, публика ће чути у петак 26. октобра под диригентском палицом Данијела Рајскина (Коларац, 20ч). Љубав на безброј начина тема је циклуса Ашиковање, а са Филхармонијом први пут наступа млада холандска звезда Симоне Ламсма, виолинисткиња чији снимци обарају рекорде на Јутјубу.

Први у низу љубавних концерата почиње – интригом! Зашто је Стенли Кјубрик одабрао да баш Фиделио буде лозинка за улазак на тајни бал у свом последњем ремек-делу Широм затворених очију, публици ће бити јасније након извођење Бетовенове увертире. Поред тога што носи назив његове једине опере, Фиделио је име које преузима женска јунакиња прерушивши се у чувара да би спасила мужа из политичког затвора.

Бартоков Виолински концерт је тестамент композиторове љубави према младој виолинисткињи Штефи Гејер којој је дело посвећено, са ставовима који портретишу њене особине. Београдска публика ће „у њеној улози“ слушати сјајну Симоне Ламсму, која у својој биографији већ има забележене наступе са најбољим светским оркестрима. Симоне је и Јутјуб звезда класичне музике – њено дирљиво извођење музике из филма Шиндлерова листа, преслушало је готово 13 милиона људи.

Други део концерта представља Веберову увертиру Еуријанту и љубавни четвороугао препун интрига, док програм заокружује Штраусов Каваљер с ружом који доноси причу о љубави између зреле жене и млађег мушкарца. Радознала публика која би желела да „ашикује“ са Филхармонијом, може купити улазнице за стајање које ће бити у продаји сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благајни Коларца.