21/09/16

Nova koncertna sezona pod nazivom „Samo muzika – jer doživlјaj nema cenu“, počinje u petak 23. septembra, i to koncertom iz ciklusa „Za zalјublјene“ (Kolarac, 20h). Ljubavnu tematiku otvara kompozicija „10 000 stvari“ Aleksandre Vrebalov i Džona Kinga, stvaralačkog i partnerskog dua, nastala kao porudžbina Beogradske filharmonije. Pod dirigentskom palicom Danijela Rajskina, na meniju „ Za zalјublјene“ nalaze se dela Šrekera i Čajkovskog, kao i Sibelijusov violinski koncert u izvođenju Kolјe Blahera, nekadašnjeg koncertmajstora Berlinske filharmonije.
 
Novu koncertnu sezonu obeležava projekat pet porudžbina srpskim kompozitorima kojim Beogradska filharmonija želi da da svoj doprinos razvoju savremene srpske muzike. Izabrani su autori različitih generacija i stilskih opredelјenja koji su za Beogradsku filharmoniju stvorili dela u skladu sa tematskim ciklusima koji će obeležiti filharmonijsku sezonu 2016/17.
 
Kao prvo u nizu je delo naše istaknute kompozitorke Aleksandre Vrebalov, koja živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama. O nastajanju nesvakidašnjeg i jedinstvenog ostvarenja kao proizvoda zajedničkog životnog i stvaralačkog procesa, Aleksandra Vrebalov i njen partner i kolege, američki kompozitor Džon King su rekli:
 
„Radeći na ’10.000 stvari’ želeli smo da istražimo ideje o autorstvu, svojini i kreativnom procesu bez definisanog ‘ja’, preispitujući koncept individualosti i ličnog stila u umetnosti. Naše zajedništvo je tako postalo suštinski deo metoda rada na komadu“, objašnjavaju autori kojima je posebno uzbudlјiva bila činjenica da će se njihovi individualni muzički izrazi stopiti i stvoriti sasvim nov, poseban jezik. „Suštinski kvaliteti koje smo negovali u procesu stvaranja ’10.000’ stvari su prihvatanje, poverenje, radoznalost, mašta, otvorenost i radost“, rekli su kompozitori.
 
Filharmonijski „zalјublјenici“ uživaće još i u „Nokturnu“ iz opere „Udalјeni zvuk“ Šrekera, kao i u simfonijskoj interpretaciji Čajkovskog tragične sudbine „Frančeske da Rimini“, ovekovečene u Danteovoj „Božanstvenoj komediji“. Sibelijusov Koncert za violinu i orkestar predstavlјa jedno od najlepših dela za ovaj instrument, a čuveni Kolјa Blaher će ga izvesti na svom Stradivariju.
 
U sezoni 2016/17 Filharmonija nastavlјa da svira „Za zaalјublјene“, „Za početnike“, „Za znalce“, „Za avanturiste“ i „Za megalomane“. Celokupna koncertna sezona je rasprodata, a nakon velikog uspeha sa ciklusom ponovlјenih koncerata „Filharmanija-zato što jednom nije dovolјno“, i u ovoj sezoni Beogradska filharmonija ponovo predstavlјa svoj izbor najinteresantnijih programa.