21/09/16

Нова концертна сезона под називом „Само музика – јер доживљај нема цену“, почиње у петак 23. септембра, и то концертом из циклуса „За заљубљене“ (Коларац, 20h). Љубавну тематику отвара композиција „10 000 ствари“ Александре Вребалов и Џона Кинга, стваралачког и партнерског дуа, настала као поруџбина Београдске филхармоније. Под диригентском палицом Данијела Рајскина, на менију „ За заљубљене“ налазе се дела Шрекера и Чајковског, као и Сибелијусов виолински концерт у извођењу Коље Блахера, некадашњег концертмајстора Берлинске филхармоније.
 
Нову концертну сезону обележава пројекат пет поруџбина српским композиторима којим Београдска филхармонија жели да да свој допринос развоју савремене српске музике. Изабрани су аутори различитих генерација и стилских опредељења који су за Београдску филхармонију створили дела у складу са тематским циклусима који ће обележити филхармонијску сезону 2016/17.
 
Као прво у низу је дело наше истакнуте композиторке Александре Вребалов, која живи и ради у Сједињеним Америчким Државама. О настајању несвакидашњег и јединственог остварења као производа заједничког животног и стваралачког процеса, Александра Вребалов и њен партнер и колеге, амерички композитор Џон Кинг су рекли:
 
„Радећи на ’10.000 ствари’ желели смо да истражимо идеје о ауторству, својини и креативном процесу без дефинисаног ‘ја’, преиспитујући концепт индивидуалости и личног стила у уметности. Наше заједништво је тако постало суштински део метода рада на комаду“, објашњавају аутори којима је посебно узбудљива била чињеница да ће се њихови индивидуални музички изрази стопити и створити сасвим нов, посебан језик. „Суштински квалитети које смо неговали у процесу стварања ’10.000’ ствари су прихватање, поверење, радозналост, машта, отвореност и радост“, рекли су композитори.
 
Филхармонијски „заљубљеници“ уживаће још и у „Ноктурну“ из опере „Удаљени звук“ Шрекера, као и у симфонијској интерпретацији Чајковског трагичне судбине „Франческе да Римини“, овековечене у Дантеовој „Божанственој комедији“. Сибелијусов Концерт за виолину и оркестар представља једно од најлепших дела за овај инструмент, а чувени Коља Блахер ће га извести на свом Страдиварију.
 
У сезони 2016/17 Филхармонија наставља да свира „За зааљубљене“, „За почетнике“, „За зналце“, „За авантуристе“ и „За мегаломане“. Целокупна концертна сезона је распродата, а након великог успеха са циклусом поновљених концерата „Филхарманија-зато што једном није довољно“, и у овој сезони Београдска филхармонија поново представља свој избор најинтересантнијих програма.