Languages

Gzavije de Mestr

Gzavije de Mestr pripada kategoriji solista koji menjaju granice mogućnosti svojih instrumenata. Pored novih dela kompozitora kao što su Kšištof Penderecki i Kaija Sarijaho, de Mestr izvodi i kompozicije poput Smetaninog ciklusa Moja domovina sa preciznošću koja oduzima dah, predstavlјajući majstorske aranžmane dela koja obično izvodi ceo orkestar. Interpretacije ovih dela, koja je malo harfista pre njega uopšte i razmišlјalo da svira, doprinele su njegovoj reputaciji jednog od najkreativnijih i najneobičnijih muzičara svoje generacije.

 

Gzavije de Mestr je nastupao sa velikim brojem orkestara pod rukovodstvom proslavlјenih dirigenata kao što su Bertran de Biji, Danijele Gati, Kristjan Jarvi, Filip Jordan, Rikardo Muti, Andres Orosko-Estrada, Andre Previn, Sajmon Retl, Hajnrih Šif i Gilbert Varga. Učesnik je mnogih najpoznatijih evropskih festivala, poput festivala u Šlezvig-Holštajnu, Salcburgu, Rajngau, Beču i Verbijeu, na Budimpeštanskom prolećnom festivalu i Festivalu Mocart u Vircburgu. Nastupa i sa kamernim muzičarima kao što su Dijana Damrau, Mojca Erdman, Danijel Miler Šot, Baiba Skride, Arabela Štajnbaher i Magali Moznije.

 

U najvažnije nastupe u sezoni 2013/14. ubrajaju se velika turneja sa orkestrom Akademije St. Martin in the Fields, nastupi sa Simfonijskim orkestrom Japanske radiotelevizije, Bečkim simfonijskim orkestrom, turneja sa Kamernim orkestrom iz Bazela i prvi nastupi sa Helsinškom filharmonijom, Kralјevskom filharmonijom iz Liverpula i Simfonijskim orkestrom iz Malmea. Sezonu će okončati svetskom premijerom novog koncerta Kšištofa Pendereckog, a za tu priliku će obnoviti saradnju sa Pariskim orkestrom. De Mestr će svirati i resitale čak u Šangaju, Makau i Montrealu, a u duetu će nastupati sa Dijanom Damrau na festivalima Šubertijada, u Grafenegu i Istanbulu, na Minhenskom operskom festivalu i u londonskom Vigmor Holu.

 

Gzavije de Mestr je 2008. godine potpisao ekskluzivni ugovor sa diskografskom kućom Sony Music. Do sada je objavio snimke Hajdna, Rodriga, Hinastere i Debisija, a za ovaj poslednji je 2009. godine dobio nagradu Echo Klassik za Instrumentalistu godine. Godine 2012. je objavio snimak koncerata barokne muzike Notte Veneziana sa orkestrom L’arte del mondo. Odlično ocenjen od strane kritičara, album Notte Veneziana je dospeo na listu deset najbolјih izdanja klasične muzike. Demestrova poslednja izdanja su DVD album sa Dijanom Damrau, kao i snimci Mocartovih koncerata za klavir u aranžmanu za harfu, sa orkestrom Mocarteum iz Salcburga i dirigenom Ajvorom Boltonom.

 

Gzavije de Mestr je rođen u Tulonu, a harfu je počeo da svira sa devet godina. Studije je završio u klasi Katrin Mišel i Žaklin Boro u Parizu. Godine 1998, dodelјena mu je prva nagrada na prestižnom Međunarodnom takmičenju harfista u Blumingtonu, u američkoj državi Indijani. Odmah je postao prvi francuski muzičar koji se pridružio Bečkoj filharmoniji, u kojoj se zadržao do leta 2010. godine. Od 2001. godine, Gzavije de Mestr predaje na Muzičkoj akademiji u Hamburgu. Takođe, drži redovne majstorske radionice na Džulijardu u Nјujorku, Univerzitetu Toho u Tokiju i na Muzičkom koledžu Triniti u Londonu.

 

Gzavije de Mestr svira na harfi koju je napravila američka firma Lyon & Healy.

 

Share on FacebookTweet about this on Twitter