23/11/23

Beogradska filharmonija priprema poseban repertoar u znaku filma, na koncertu posvećenom muzici čuvenog Enija Morikonea, u petak 24. novembra (Kolarac 20h). Pod palicom Franka Štrobla, specijaliste za izvođenje filmske muzike, orkestar izvodi program koji kombinuje muziku iz filmskih klasika, a neka od njih će upravo na koncertu Beogradske filharmonije imati svoju premijeru.

Odmah po povratku sa izuzetno uspešne kineske turneje, Beogradska filharmonija je spremna da dočeka svoju odanu publiku na Kolarcu uz jedan od najpopularnijih programa u sezoni. Na koncertu posvećenom legendarnom italijanskom kompozitoru Eniju Morikoneu, orkestar predvodi Frank Štrobl, jedan od najboljih evropskih dirigenata kada je u pitanju ovaj specifičan žanr. Program kombinuje klasike poput muzike iz filmova “Dvadeseti vek”, “Podlih osam”, i “Misija” čiji će delovi biti koncertno izvedeni prvi put, a kreirala ga je institucija “Evropska filmska filharmonija” u saradnji sa zvaničnom Fondacijom Enija Morikonea i Morikoneovom zaostavštinom. Na ovom nastupu, Beogradskoj filharmoniji pridružuju se Hor RTS-a i Hor Obilić AKUD Branko Krsmanović. 

 “Sve su to moja deca… svaka partitura koju sam napisao – odgovorio je Enio Morikone na često postavlјano pitanje koja mu je najomilјenija filmska muzika koju je komponovao. Nakon što je napisao muziku za preko pet stotina filmova i televizijskih serija, od onih prestižnih do, pak, onih manje poznatih produkcija, i sa preko stotinu koncertantnih dela u svojoj karijeri, ovakav kompozitorov solomonski odgovor odražava integritet umetnika koji nikada zapravo nije nameravao da komponuje muziku za filmove, već je u filmovima pronašao pravo platno na kojem je mogao da izrazi svoju kreativnu slobodu i neguje svoju genijalnost“, rekao je Fernando Karmena, Kreativni direktor Evropske filmske filharmonije.

Sve ulaznice za koncert posvećen Eniju Morikoneu su rasprodate, ali će karte za stajanje biti u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.