02/04/22

Publika koja je sinoć ispratila koncert Beogradske filharmonije na Kolarcu prisustvovala je jednom od najupečatljivijih događaja koncertne sezone. Orkestar je zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom i pijanistom Sonokom Kimom, priredio nezaboravno veče koje, nagrađeno višeminutnim stajaćim ovacijama.

Rezultat nesvakidašnje programske koncepcije i vrhunskog izvođenja svih muzičara sa glavnom zvezdom na klaviru – pijanistom Sonokom Kimom, bilo je maestralno koncertno uživanje u Mocartovom klavirskom koncertu u Be-duru i filharmonijskoj premijeri Bernštajnove kompozicije „Doba strepnje“.

Sonok Kim, pijanista fascinantnog umeća i stila, imao je vodeće uloge u obe, žanrovski potpuno različite kompozicije na repertoaru. Posebna je atmosfera kada su i filharmoničari oduševljeni solistom, a Sonok Kim ostavio je sve bez daha, poklonivši Šubertov Emprompti na bis. Sam pijanista je izjavio da je izvođenje ovog Mocartovog klavirskog koncerta, zajedno sa Felcom i Beogradskom filharmonijom, bilo najbolje u njegovoj dosadašnjoj karijeri.

Superheroj Beogradske filharmonije, neumorni šef-dirigent Gabrijel Felc, zaslužan je za spektakularnu premijeru Bernštajnove kompozicije „Doba strepnje“. Kroz atmosferu njujorškog bara, a veoma duboke tematike i filozofije, izvođenje muzičara sa bine ali i onih „nevidljivih“ čija je muzika dolazila sa hodnika Kolarca, držalo je publiku bukvalno na ivici sedišta. Sam Leonard Bernštajn bio je u Beogradu 1959. godine sa Njujorškom filharmonijom, sa namerom da izvede svoje „Doba strepnje“ zajedno sa drugim delima američke savremene muzike, ali se u poslednjem trenutku predomislio zamenivši je Betovenovim delom. Više od šest decenija kasnije, današnja publika imala je privilegiju da doživi ovo remek-delo zahvaljujući Gabrijelu Felcu i Beogradskoj filharmoniji.

Međutim, filharmonijski dan nije bio samo u znaku ovog nezaboravnog koncerta. Nakon generalne probe, muzičari su imali pripreme za „Betoven maraton“ koji se održava u junu, a posle koncerta usledila je prezentacija nove koncertne sezone 22/23 koju su muzičarima predstavili šef-dirigent Gabrijel Felc i urednice programa Beogradske filharmonije, Asja Radonjić i Danica Maksimović.