Languages

Žan-Eflam Bavuze

“On vas tera da slušate muziku kao da je otkrivate u stilu Eureka!: da, to je ono što je kompozitor hteo da kaže”. (Financial Times).

 

Nagrađivani pijanista Žan Eflam Bavuze uživa u plodnoj međunarodnoj karijeri snimanja i koncertnog izvođenja. Redovno sarađuje sa orkestrima kao što su Orkestar iz Klivlenda, Simfonijski orkestar iz San Franciska, Londonska filharmonija, Simfonijski orkestar BBC-ja i Simfonijski orkestar NHK. Sarađuje sa dirigentima kao što su Vladimir Aškenazi, Vladimir Jurovski, Đanandreja Noseda, Fransoa Zavijer Rot, Nikolas Kolon, Gabor Takač-Nađ i Ser Andrju Dejvis, među ostalima.

 

Najznačajniji nastupi tokom sezone 2018/19 uključuju Linkoln centar u Njujorku sa Londonskom filharmonijom pod upravom Edvarda Gardnera, Orkestar iz Liona, Helsinški filharmonijski orkestar, Orkestar filharmonije iz Monte Karla, Švedski kamerni orkestar, Antverpenski simfonijski orkestar sa posebnim osvrtom na dela Debisija, zatim nastavak saradnje sa Kameratom iz Mančestera, uključujući veliku turneju po Kini, kao i nastupe sa Simfonijskim orkestrom Saporo i filharmonijskim orkestrima iz Seula i Tajvana. Nakon veoma uspešnog produženog Debisijevog resitala u Milton Kortu u okviru umetničkog centra Barbikan i na međunarodnom festivalu umetnosti u Pertu 2018. godine, Žan Eflam Bavuze će predstaviti ovaj program u Koncergebauu u Amsterdamu. Ostali resitali uključuju povratak u Luvr i u Vigmor Hol – u oba slučaja se radi o solističkim resitalima u saradnji sa Kristofom Boratijem i Ištvanom Vardajem, kao i niz resitala u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Belgiji. Takođe se vraća na festival Verbije 2019. godine.

 

Nedavno je nastupao sa Simfonijskim orkestrom iz San Franciska, na Festivalu u Aspenu i Sijetlu i sa simfonijskim orkestrima NHK i BBC-ja. Nastupao je u sali Pariske filharmonije sa Filharmonijskim orkestrom iz Monte Karla pod upravom Kazukija Jamade, na BBC Proms-u sa izvedbom Ravelovog klavirskog koncerta sa filharmonijskim orkestrom BBC-ja pod upravom Nikolasa Kolona, u Karnegi Holu u sklopu velike severnoameričke turneje zajedno sa Londonskom filharmonijom pod upravom Vladimira Jurovskog, kao i sa Radijskim simfonijskim orkestrom iz Hesena pod upravom Juraja Valčuhe, i orkestrom Le Siekl pod upravom Fransoa-Zavije Rota sa nastupima u Londonskom Rojal Festival Holu i na Festivalu Granada.

 

Bavuze snima isključivo za “Chandos” i njegov snimak Grigovog Klavirskog koncerta sa filharmonijom iz Bergena pod upravom Edvarda Gardnera nominovan je za nagradu časopisa Gramophone 2018 u kategoriju koncerata. Zajedno sa Mančesterskom Kameratom i Gaborom Takač-Nađem, Bavuze je snimio nekoliko Hajdnovih klavirskih koncerata i krenuo u seriju Mocartovih koncerata, koje je pozdravila kritika. Njegov kompletan Koncert za klavir Sergeja Prokofjeva sa Filharmonijom BBC-ja pod dirigentskom palicom Đanandree Nosede osvojio je nagradu Gramophone 2014 u kategoriji koncerata. Ostali snimci uključuju kompletne Betovenove sonate, Bartokov klavirski koncert sa Filharmonijom BBC-ja pod upravom Nosede i kompletna dela za klavir i orkestar Stravinskog sa Državnim orkestrom iz Sao Paola pod upravom Jan-Paskal Tortelijera. Takođe sa Tortelijerom, Bavuzeov snimak Ravelovih klavirskih koncerata sa simfonijskim orkestrom BBC-a osvojio je nagradu Gramophone, zatim nagrade Muzičkog časopisa BBC-ja,  “Dijapazon Dor” i “Šok godine”. Trenutno radi projekte na snimanju ciklusa Hajdnovih klavirskih sonata.

 

Bavuze je blisko sarađivao sa Pjerom Bulezom, Karlhajncom Štokhauzenom, Đerđom Kurtagom, Morisom Ohanom i Brunom Mantovanijem, a takođe je veliki zagovornik manje poznate francuske muzike, naročito kompozitora Gabriela Pjernea i Alberika Manjarda. Drži međunarodnu katedru za klavir na Kraljevskom severnom muzičkom konzervatorijumu u Mančesteru.