Languages

Torleif Teden

Torleif Teden je jedan od nacenjenijih muzičara u Skandinaviji. Međunarodno priznanje je stekao 1985. godine pobedom na tri najprestižnija svetska takmičenja violončelista.
 
Od tada Teden nastupa širom sveta. Redovno sarađuje ne samo sa svim najvećim skandinavskim orkestrima, već i sa nekim od najbolјih svetskih orkestara, među kojima su Bi-Bi-Sijeva filharmonija, Simfonijski orkestar grada Birmingema, Berlinski simfonijski orkestar, Moskovska filharmonija, Češka filharmonija, Holandska filharmonija i Izraelska sinfonijeta, kao i sa dirigentima kao što su Esa-Peka Salonen, Pavo Berglund, Neme Jervi, Franc Velzer-Mest, Genadi Roždenstvenski, Leif Segerstam i Eri Klas.
 
Torleif Teden je aktivan i kao kamerni muzičar, pa često nastupa u prestižnim koncertnim dvoranama širom sveta, poput Vigmor Hola u Londonu, resitalske dvorane Karnegi Hola u Nјujorku i Koncerthebau u Amsterdamu. Čest je učesnik renomiranih muzičkih festivala, kao što su Festival Verbije, Praško proleće, festival u Šlezvig-Holštajnu, festivali u Bordou, Oslu, Batu, Stavangeru i Kumou.
 
Počev od 1986. godine, Teden je izdao brojne kompakt diskove za diskografsku kuću BIS, sa delima standardnog repertoara, ali i savremene muzike. Za album sa Šostakovičevim koncertima za violončelo 1995. godine dobio je Kansku nagradu za klasičnu muziku, a njegov snimak Svita za solo violončelo J. S. Baha je dobio odlične kritike kada je objavlјen 2000. godine (Izbor urednika Muzičkog magazina Bi-Bi-Sija, novembar 2001). Tedenov snimak Dvoržakovog koncerta za violončelo objavlјen je 2002. godine.
 
U sezoni 2005/06. je ostvario veoma uspešan prvi nastup sa Roterdamskom filharmonijom (Šuman), išao je na turneje sa solistima poput Julijana Rahlina i Janine Jansen po evropskim festivalima, a u sezoni 2006/07. je ponovo nastupao na Novom Zelandu i u Australiji. Takođe, sa švedskim kamernim orkestrom Musica Vitae je u oktobru 2006. godine išao na turneju po Skandinaviji i Engleskoj.
 
U sezoni 2007/08, Torleif Teden je imao brojna gostovanja širom sveta sa Janine Jansen i Maksimom Risanovim, nakon snimka koji su objavili za diskografsku kuću DECCA. U novembru 2007. godine je svirao sa Metropoliten orkestrom iz Tokija.
 
U sezoni 2008/09. je uspešno sarađivao sa Londonskom filharmonijom (Mario Vencago) u Londonu, išao je na turneju sa Velškim simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Sija, a za diskografsku kuću CPO je objavio snimak sa Simfonijskim orkestrom Severnonemačke radiotelevizije iz Hanovera. Nastupao je u bečkom Muzikferajnu, kao solista u Betovenovom Trostrukom koncertu sa Bečkim simfonijskim orkestrom (januar 2009), kao i u Francuskoj sa Filharmonijom iz Bordoa. Godine 2009, dobio je poziv da ponovo nastupi na Festivalu kamerne muzike u švajcarskom gradu Verbijeu.
 
U sezoni 2009/10, između ostalog, održao je Gala koncert u Ženevi (Betovenov Trostruki koncert sa Bečkim simfonijskim orkestrom) i nastavio saradnju sa Stokholmskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Švedskog radija i Helsinškom filharmonijom. U sezoni 2010/11. izveo je Ditijeov Koncert za violončelo sa Štutgartskom filharmonijom i ponovo nastupao sa Simfonijskim orkestrom Severnonemačke radiotelevizije iz Hanovera, kao i u Dortmundu. Osim toga, u istoj sezoni je svirao i Bramsov Dupli koncert sa Janine Jansen i Hale orkestrom u Mančesteru, zatim koncerte u Birmingemu (Simfonijski orkestar grada Birmingema), Finskoj, Španiji, kao i turneju kamerne muzike (u Vigmor Holu, Karnegi Holu itd.) sa kolegama solistima Andsnesom, Hamelinom, Kragerudom, Tomterom, Frestom i dr.
 
U martu 2011. godine je izveo Blohovu kompoziciju Šelomo sa Simfonijskim orkestrom Austrijske radiotelevizije u Beču, kao zamena Hajnriha Šifa.
 
U sezoni 2011/12, imao je nekoliko koncerata sa Janine Jansen i Maksom Risanovim, između ostalog u Londonu (Vigmor Hol), na Salcburškom festivalu, u Istanbulu itd., kao i koncerte sa pijanistom Rolandom Pentinenom, orkestarske nastupe u Nemačkoj, Skandinaviji itd. Bio je učesnik Kamernog festivala Marta Argerič u Luganu u junu 2012. godine, a iste godine je još jednom nastupao na Festivalu Verbije.
 
U sezonama 2014/15. i 2015/16, Torleif Teden je ponovo nastupio na Novom Zelandu i u Australiji, pored nekoliko evropskih gostovanja. Godine 2016, Teden je nastavio saradnju sa Stokholmskom i Helsinškom filharmonijom, nastupao je sa Simfonijskim orkestrom iz Hamburga i dr. U sezoni 2016/17. ponovo ima nastupe na Novom Zelandu i u Australiji u okviru festivala kamerne muzike kao i koncerte sa orkestrima. Turneje kamerne muzike obuhvataju nastupe na Festivalu Verbije, u Karnegi Holu, u Berlinu, Londonu (Vigmor Hol) i dr. U septembru 2017. godine će u Moskvi izvoditi dela Elgara.
 
Torleif Teden je radio kao profesor na Kralјevskom muzičkom konzervatorijumu u Kopenhagenu u periodu 1992–1996. godine. Od 1996. predaje na Kralјevskom muzičkom konzervatorijumu u Stokholmu.
 
Svira na violončelu graditelјa Davida Tehlera iz 1711. godine, koje je pre njega koristio Lin Harel.