Languages

Sergej Nakarjakov

Sergej Nakarjakov pomerio je granice trube i njene uloge u klasičnoj muzici. Nakon nastupa na festivalu Korsholm, kada je imao samo 13 godina, finska štampa dala mu je nadimak Paganini na trubi, dok ga je 1997. godine časopis Muzika i teatar opisao kao Karuzo trube. Nјegov repertoar uklјučuje ne samo čitav spektar originalne literature za trubu, već se stalno proširuje, uklјučujući i mnoge transkripcije, dok traži uvek nova sredstva muzičkog izražavanja. Istovremeno, lično je zaslužan za povratak fligelhorna na istaknuto mesto na koncertnom podijumu.

 

Rođen u Gorkom 1977. godine, Sergej je počeo da svira klavir kada je imao šest godina, ali je, 1986, nakon povrede kičme koja je prekinula njegove studije klavira, prešao na trubu. U prvo vreme, njegov otac je neumorno tragao za dobrim nastavnicima trube, ali Sergej smatra da je za sve tehničke i muzičke sposobnosti koje je stekao upravo zaslužan njegov otac, Mihail Nakarjakov, koji je prilagodio ogroman repertoar klasičnih koncerata za trubu – i sa kojim je svakodnevno radio i učio od samog početka, a od 1995. godine isklјučivo!

 

Od svoje 10. godine Sergej je počeo da nastupa sa orkestrima u najznačajnijim koncertnim dvoranama Sovjetskog Saveza. Godine 1988. osvojio je nagradu na takmičenju za odrasle muzičare. Postalo je jasno da je, kako bi razvio svoju karijeru i putovao, morao napustiti Sovjetski Savez. Nјegova porodica donela je odluku da se preseli u Izrael kako bi mu pružili slobodu da putuje. Godine 1991. doživeo je veliki uspeh na festivalu Ivo Pogorelić u Bad Verishofenu. U avgustu iste godine debitovao je zajedno sa Litvanskim kamernim orkestrom na festivalu u Salcburgu. Godinu dana kasnije, 1992. godine, Sergej je gostovao na muzičkom festivalu Šlezvig-Holštajn, gde je dobio nagradu Prix Davidoff. Od tada nastupa u mnogim vodećim muzičkim centrima u celom svetu, uklјučujući Holivud Boul u Los Anđelesu, Linkoln centar u Nјujorku, Rojal Festival hol i Rojal Albert hol u Londonu. Nastupa i na festivalima u većini evropskih zemalјa. Svake godine provodi po nekoliko nedelјa na turnejama po Japanu, a takođe se pojavlјuje kao gostujući solista u Severnoj Americi i Kanadi. Sarađuje sa najpoznatijim svetskim muzičarima, orkestrima i dirigentima. Nedavno je nastupao u Teatru Šanzelize sa Petrogradskom filharmonijom i Jurijem Temirkanovim. Nјegove međunarodne turneje uklјučuju i nastupe u najistaknutijim ciklusima koncerata širom sveta, kako sa orkestrom, tako i na resitalima – u pratnji pijanistkinja, sestre Vere Ohotnikove ili Marije Merovič.

 

Diskografija Sergeja Nakarjakova sa Teldec classics international (Warner) izazvala je oduševlјenje i priznanje javnosti i kritike. Ona uklјučuje najpoznatije koncerte za trubu kao i dva albuma resitala virtuoznih dela Bizea, Paganinija, De Falјe, Geršvina, Rimskog-Korsakova, sa pijanistom Aleksandrom Markovićem. Snimak Elegije, obuhvata zbirku poznatih romantičarskih dela za glas i klavir aranžiranih za trubu i klavir. Album Koncerti za trubu sadrže poznata dela za gudače, transkribovana za trubu ili fligelhorn, poznatih autora kao što su Hajdn, Mendelson i Hofmajster. Francuski časopis  Repertoar dao je ovom delu najveću ocenu. Album Bez ograničenja dobio je nagradu Zlatni RTL. Album Iz Moskve s lјubavlјu ističe ruske koncerte. Nјegov najnoviji CD je Odjeci prošlosti, sa trubačkim koncertima koje su u originalnoj verziji napisali za fagot i violončelo Humel, Mocart, Veber i Sen-Sans. U Japanu je učestvovao u snimanju filma Taiga-no iteki, sa ulogom ruskog trubača, u kojoj je, pored glume, bio i muzički izvođač.

 

Sergej Nakariakov svira na instrumentima čuvene francuske firme Antoan Kurtoa iz ParizBottom of Forma.

 

Nakarjakov je 2002. godine dobitnik nagrade ZDF Eho Klasik za instrumentalistu godine Nemačke fono-akademije.