Languages

Nemanja Stanković

Nemanja Stanković srpski je violončelista koji važi za jednu od vodećih mladih zvezda na našoj sceni. (Radio Beograd 2)

 

Nemanja Stanković rođen je u Kragujevcu, gde je kao učenik generacije završio srednju muzičku školu u klasi Bože Saramandića. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Sandre Belić, kao student generacije. Na Bečkom konzervatorijumu studirao je u klasi Natalije Gutman, stekavši diplomu mastera umetnosti. Postdiplomske studije pohađao je na Univerzitetu Mocarteum u Salcburgu kod Enrika Broncija, kao i u Firenci (Scuola di Musica di Fiesole) u klasi Natalije Gutman i Elizabet Vilson. Marta 2015. godine, odbranio je svoju doktorsku disertaciju na FMU u Beogradu.

 

Pohađao je majstorske kurseve kod renomiranih umetnika kao što su Ralf Kiršbaum, Miša Majski, Alfred Brendel, Jens Peter Majnc, Dejvid Strejndž.

 

Imao je solističke nastupe sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a, orkestrom Camerata Serbica, Italijanskim omladinskim orkestrom (OGI), Češkim virtuozima, Gudačima sv. Đorđa, Niškim simfonijskim orkestrom, BGO Dušan Skovran, Bitolјskim kamernim orkestrom, Zrenjaninskim kamernim orkestrom, Simfonijskim orkestrom FMU u Beogradu, Simfonijskim orkestrom iz Kristijanstada… Sarađivao je sa dirigentima Rafaelom Pajareom, Fabrisom Bolonom, Bojanom Suđićem, Noamom Zurom, Denisom Šapovalovim, Bilјanom Radovanović, Le Fi Fijem, Nikolom Paškovskim.

 

Nastupao je širom Evrope (u Austriji, Italiji, Francuskoj, Engleskoj, Nemačkoj, Belgiji, Švedskoj, Danskoj, Mađarskoj, Polјskoj, na Malti), u Severnoj Americi (u SAD-u, Kanadi, Meksiku), kao i u Aziji (u Japanu) i Africi (u Senegalu i Tunisu). Imao je zapažene nastupe na međunarodnim festivalima: BEMUS, NIMUS, Mokranjčevi dani, Cellissimo, ParkSommer, Alpen Classica, Kotor Art, Čelo fest, ZUM i dr.

 

Nemanja Stanković nagrađivan je kao finalista brojnih takmičenja i konkursa, poput Internacionalnog takmičenja violončelista u Licenu (Austrija), Međunarodnog takmičenja muzičke omladine u Beogradu (Srbija), Johanes Brams (Austrija), Fidelio specijal (Austrija), Antonio Janigro (Hrvatska), Petar Konjović (Srbija).

 

Godine 2018. proglašen je za Mladog umetnika godine od strane časopisa Muzika klasika. 2019. godine, Trio Imersio, u sastavu sa Stankovićem, proglašen je za Ansambl godine od strane umetničke asocijacije Le Dimore del Kvarteto, što im je donelo nagradu fondacije Brivio Sforca.

 

Ostvario je trajne audio snimke za RTS, ORF, RAI.

 

Decembra 2020. godine, Nemanja Stanković objavio je album Tragovi sa osam novih kompozicija za violončelo srpskih autora, koji je uvršten među pet najbolјih ostvarenja za violončelo u 2020. godini, po izboru Violončelo fondacije iz Nјujorka (SAD). Za izvanrednu interpretaciju dela na albumu Tragovi, zahvalјujući svojoj izuzetnoj muzikalnosti, sugestivnosti, lepoti tona, tehničkoj perfekciji, Nemanja Stanković nagrađen je Nagradom grada Beograda – Despot Stefan Lazarević.

 

Nemanja Stanković bio je vođa grupe violončela Beogradske filharmonije tokom osam sezona (2011 – 2019). Tokom rada u ovom orkestru, nastupao je sa Zubinom Mehtom, Gabrijelom Felcom, Danijelom Rajskinom, Mihailom Jurovskim, Urošem Lajovicem, Kristijanom Mandealom, Hauardom Grifitsom, Muhajem Tangom, i mnogim drugim. Od sezone 2022/23. imenovan je za gostujućeg solo violončelistu Milanskog simfonijskog orkestra.

 

Predavao je violončelo na Fakultetu umetnosti u Nišu od 2017. do 2018. godine, a trenutno je zaposlen kao docent na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na Katedri za kamernu muziku.

 

Trenutno svira na instrumentu Karlosa Robertsa iz Kremone (2012).