Languages

Kari Kriku

Pionir u izvođenju i promociji savremene muzike, Kari Kriku je poznat po svojoj interpretaciji novih virtuoznih dela na klarinetu koja su za njega komponovali Mišel van der A, Unsuk Čin, Magnus Lindberg, Kimo Hakola, Kaja Sarijaho i Juka Tiensu.

Predstojeći angažmani u sezoni 21/22 uklјučuju izvođenje koncerta za klarinet Kaje Sarijaho Čovekovo pravo značanje (D’OM LE VRAI SENS) sa Orkestrom Minesote kojim diriguje Osmo Vanska, kao i sa Gradskim orkestrom Valensije pod upravom Huanha Mene, zatim koncert za klarinet Magnusa Lindberga sa Simfonijskim orkestrom iz Norćepinga na čelu sa Karlhajncom Štefensom, kao i koncert Histereza Mišela Van der Aa sa Arktičkom filharmonijom i Timom Vajsom. Takođe ga očekuje svetska premijera novog koncerta češkog kompozitora Ondreja Štohla sa Simfonijskim orkestrom Praškog radija pod upravom Olarija Eltsa. Kari Kriku takođe izvodi svoj projekat Bizar Bazar sa aranžmanima narodne muzike za solo klarinet i kamerni orkestar, u rasponu od klezmer melodija preko portugalskog fada i mađarskih igara, nastupajući sa orkestrima od Kimi Sinfonijete do Beogradske filharmonije.

Druga nova dela koja je Kriku premijerno predstavio uklјučuju Koncert za klarinet Unsuka Čina (2014) koji je izveo sa Simfonijskim orkestrom iz Geteborga i Kentom Naganom, zatim sa Nјujorškom filharmonijom i Alanom Gilbertom, Simfonijskim orkestrom WDR, Simfonijskim orkestrom Barselone i Londonskom filharmonijom i Nikolasom Kolonom. Pored nastupa sa Škotskom simfonijom Bi-Bi-Si-ja, Simfonijom iz Malmea sa Ilanom Volkovim, Simfonijskim orkestrom Finskog radija sa Juka-Pekom Sarasteom, a zatim i sa Kralјevskim orkestrom Koncertgebau iz Amsterdama, pa sa Filharmonijskim orkestrom Holandskog radija pod dirigentskom palicom Ksijan Žang i sa Elbfilharmonijom pod upravom Stefana Asburija.

Delo Kaje Sarijaho Čovekovo pravo značenje premijerno je izvedeno uz Simfonijski orkestar Finskog radija pod upravom Sakarija Orame, a od tada je izvođeno sa Nјujorškom filharmonijom i Filharmonijskim orkestrom Radio Francuske sa Esa-Pekom Salonenom, Simfonijskim orkestrom Gevandhaus iz Lajpciga sa Vladimirom Jurovskim, Orkestrom Bi-Bi-Si-ja sa Dejvidom Robertsonom, Filharmonijom Holandskog radija sa Olarijem Eltsom, Nacionalnim simfonijskim orkestrom RTE iz Dablina sa Ilanom Volkovim i Vankuverskim simfonijskim orkestrom sa Otom Tauskom.

Ostali istaknuti nastupi uklјučuju izvođenje živopisnog koncerta Kimoa Hakole sa Kralјevskom filharmonijom iz Stokholma, Orkestrom WDR iz Kelna, Simfonijskim orkestrom iz Indijanapolisa, Singapurskom filharmonijom, Seulskom filharmonijom i Novozelandskim simfonijskim orkestrom, kao i koncerta Magnusa Lindberga sa spektakularnom premijerom na Londonskom Bi-Bi-Si Promsu 2007. godine sa Simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Si-ja i Semjonom Bičkovim, i nastupima sa filharmonijama iz Nјujorka, Los Anđelesa u Holivud Boulu, itd. U međuvremenu, Krikuov genijalni program Bizarre Bazaar, kao omaž manje poznatom repertoaru za klarinet, privukao je pažnju širom Finske i sveta.

Kriku je snimio većinu ovih dela za produkcijsku kuću Ondine, uklјučujući Misu Juke Tiensua sa Helsinškom filharmonijom i Džonom Storgardsom. Snimak Lindbergovog Koncerta za klarinet nominovan je za nagradu Gramophone 2006, a njegov snimak novog dela Kaje Sarijaho sa Simfonijskim orkestrom Finskog radija i Sakarijem Oramom osvojilo je nagradu žirija na ceremoniji dodele nagrada muzičkog magazina Bi-Bi-Si-ja 2013. godine.

Muzička inventivnost Karija Krikua i njegov svež pristup tradicionalnim nastupima ne samo kao soliste vrhunskog autoriteta, već i kao umetničkog direktora kamernog ansambla Avanti! dodatno su prepoznati kada je 2009. godine proglašen za dobitnika prestižne muzičke nagrade Nordijskog saveta i izborom za člana žirija 68. Međunarodnog muzičkog takmičenja ARD (u kategoriji klarineta) u Minhenu, septembra 2019. godine.